Belföld

Tovább lázítanak a Soros-civilek

A többhavi hergelés hatására másfél millióan rajzolták tele nemi szervekkel vagy „csak” virágokkal, cicákkal a szavazólapokat – a demokrácia dicsőségére

Miközben a Soros-szervezetek a népszavazás eredménytelenségét ünneplik, és a gyermekvédelmi törvény haladéktalan visszavonását követelik, a Védett Társadalom Alapítvány a Polgári törvénykönyv kiegészítését javasolja a referendum pontjainak szellemében.

Tovább lázítanak a Soros-civilek
Fotó: MTI/Soós Lajos

Az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság (korábbi nevén Háttér Társaság a Melegekért) és további tizenkét „civil szervezet”, illetve az őket támogató baloldal kampánya a gyermekvédelmi népszavazás ügyében részben „sikeres” volt, a több, mint három és fél millió „nem” szavazat mellett leadott másfélmillió érvénytelen voks miatt a referendum eredménytelen lett.

Erre hivatkozva az említett szervezetek a gyermekvédelmi törvény „haladéktalan” visszavonását követelik.
„Győzedelmeskedett a szeretet a gyűlölet felett”, „csodálatosak vagytok egytől egyig” – értékelt a Facebook-oldalán az Amensty, miközben a többhavi hergelés, illetve az érvénytelen szavazáshoz adott pontos útmutatások következtében másfél millióan rajzolták tele nemi szervekkel vagy „csak” virágokkal, bogarakkal, cicákkal és kutyusokkal a szavazólapokat – sokan színes ceruzákkal érkeztek e célból, nyilván a demokrácia minél nagyobb dicsőségére –, miközben a szavazóhelyiségek előtt hosszú sorok álltak az időigényes illusztrációk miatt.

Kilencvenkilenc százalékos feldolgozottságnál a négy kérdésre adott válaszok a következőképpen alakulnak. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak? Érvényesen szavazott: 3 630 516 fő, érvénytelenül szavazott: 1 591 604 fő, nemek száma: 3 355 258. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek? Érvényesen szavazott: 3 601 536 fő, érvénytelenül szavazott: 1 620 584 fő, nemek száma: 3 455 695. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be? Érvényesen szavazott: 3 593 518 fő, érvénytelenül szavazott: 1 628 602 fő, nemek száma: 3 427 753. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg? Érvényesen szavazott: 3 591 354 fő, érvénytelenül szavazott: 1 630 766 fő, nemek száma: 3 420 236.

A Védett Társadalom Alapítvány az eredményekre reagálva hangsúlyozta: a gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazáson a kérdésekre adott válaszokra az elsöprő többség nemmel válaszolt, mivel azonban a referendum jogilag nem tekinthető érvényesnek, tartalmilag nem köti az Országgyűlést abban, hogyan tesz eleget a kiskorú gyermekek erkölcsi fejlődését befolyásoló szexuális tartalmakkal kapcsolatos, több mint hárommillió magyar által kinyilvánított egyértelmű népakaratnak. Ezért a Védett Társadalom Alapítvány Budapest Bizottsága javasolja, hogy az Országgyűlés a Polgári Törvénykönyv személyiségi jogvédelmi részét terjessze ki a kiskorúak erkölcsi fejlődésével kapcsolatos szülői rendelkezési jogra.

Így minden szülő előzetes döntési jogot kap afelett, hogy gyermeke részére homoszexualitást, különböző szexuális irányultságokat, nemváltást vagy nemi átalakító kezeléseket megjelenítő, a születési nemnek megfelelő önazonosságot relativizáló vagy megkérdőjelező előadások vagy más foglalkozások tarthatók-e. Ugyanez a szülői rendelkezési jog biztosításra kerül minden írott, képi, audiovizuális, digitális vagy egyéb információs vagy médiatartalom kiskorú gyermek részére hozzáférhetővé tételéhez.

Így az Országgyűlés új szabályozás helyett a már létező személyiségi jogvédelmi rendszert terjeszti ki a gyermekvédelmi népszavazás által felmutatott egyértelmű népakarat szerint. A Ptk. alábbi új szabályának beiktatása a népszavazás mind a négy kérdését teljes mértékben rendezi, sőt még annál is szélesebb körű rendelkezési jogot ad a szülőknek, mint amelyet akkor kaptak volna, ha a referendum végül jogi kötőerővel bírt volna.

A javaslat szerint a következő szöveget kellene a Ptk.-ba illeszteni: „Kiskorú személy részére homoszexualitást, különböző szexuális irányultságokat, nemváltást vagy nemi átalakító kezeléseket megjelenítő, a születési nemnek megfelelő önazonosságot relativizáló vagy megkérdőjelező előadások vagy más foglalkozások tartásához az érintett személy szülőjének vagy gondviselőjének hozzájárulása szükséges. Kiskorú személy részére homoszexualitást, különböző szexuális irányultságokat, nemváltást vagy nemi átalakító kezeléseket megjelenítő, a születési nemnek megfelelő önazonosságot relativizáló vagy megkérdőjelező írott, képi, audiovizuális, digitális vagy egyéb információs vagy médiatartalom hozzáférhetővé tételéhez az érintett személy szülőjének vagy gondviselőjének hozzájárulása szükséges.”

Mivel hatalmas társadalmi támogatottságot mutattak a kérdések, messze többen szavaztak nemmel, mint ahányan a kormánypártokra voksoltak, ez mutatja, hogy a gyermekvédelmi célkitűzések pártpolitikai táborok felett állnak – mutatott rá a Védett Társadalom Alapítvány. Hozzáfűzték, javaslatukkal biztosítható, hogy „annak a hárommillió szavazónak, aki nemmel szavazott, a gyerekei ne szenvedjenek hátrányt.”

Részvételi arányok és eredményesség a magyarországi népszavazásokon 1989 óta
Részvételi arányok és eredményesség a magyarországi népszavazásokon 1989 óta
Fotó: MH