Belföld

Az Ukrajnából menekülőknek orvosi ellátást, ételt, italt és gyereksarkot is biztosítanak

A BOK-csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton csütörtökön 676 menekülőnek segítettek az ott dolgozók, az éjszakát 174 ember töltötte a létesítményben

A kormány az azonnali és teljes körű ellátás mellett felhívja a háború elől menekülők figyelmét az emberkereskedelem és az áldozattá válás veszélyeire is – közölte az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság.

Az Ukrajnából menekülőknek orvosi ellátást, ételt, italt és gyereksarkot is biztosítanak
A menekülőknek fedelet biztosító budapesti sportcsarnokban a traumák után felszabadultan játszhatnak a gyerekek
Fotó: MH/Purger Tamás

Az ukrán–magyar és a román–magyar határszakaszon Magyarországra április 7-én éjfélig belépők közül mintegy kilencezren nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A beléptetettek közül a rendőrség hét és félezer embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz–ukrán háború kitörése óta a tegnap reggeli adatok alapján eddig 13 468 menedékes elismerés iránti kérelmet regisztrált – közölte a főigazgatóság. Az idegenrendészet március 21. óta van jelen a BOK-csarnokban kialakított tranzitváróban, ahol mind ez idáig ezerháromszáz ember részére nyújtottak tájékoztatást.

A csarnokban felállított információs pultnál többnyelvű tájékoztatókkal, ügyfélszolgálatok elérhetőségével és térképekkel, illetve a menedékes kérelem adatlapjával is segítik a menekülőket. Mindemellett felhívják a figyelmüket az emberkereskedelem és az áldozattá válás veszélyeire is. A magyar és ukrán nyelven készült figyelemfelhívó tájékoztató – ami a Miniszterelnökség és a Belügyminisztérium együttműködésében készült – számos hasznos információt tartalmaz az áldozattá válás elkerülésére vonatkozóan.

A BOK-csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton egyébként csütörtökön 676 menekülőnek segítettek az ott dolgozók, az éjszakát 174 ember töltötte a létesítményben – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala. A 4400 négyzetméter alapterületű BOK-csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők.

Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve orvosi ellátást, ételt, italt, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet-elérhetőséget biztosít a menekülőknek.

A csarnokban mindezek mellett a MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, míg a Magyarországon maradóknak segítenek a szállás biztosításában.

A Philip Morris Magyarország több mint 24 millió forinttal támogatta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítő munkáját. Az adományt a szervezet az ukrajnai háború elől menekülő emberek fogadását, elszállásolását és integrációját segítő tevékenységre fordítja.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a felajánlásból alapvető élelmiszereket, higiéniai termékeket vásárol, javítja a menekülők határközeli elsődleges fogadását végző segítségpontok felszereltségét, valamint a hosszabb távon Magyarországon maradó családok beilleszkedését segítő programokat is támogat.

Már több mint egy hónapja van jelen a Katolikus Karitász Barabáson, ahol a menekülteket fogadják. A karitatív szervezet tájékoztatása szerint, bár az elmúlt napokban némileg csökkent az érkezők száma, továbbra is 24 órában végzik szolgálatukat. A civil szervezet ezért várja önkéntesek jelentkezését a Katolikus Karitász honlapján.

Kapcsolódó írásaink

Megnyugtató a határ mentén a magyar katonák jelenléte

ĀBenkő Tibor: Az északkeleti országrészben a honvédség a rendőrök munkáját segítve a menekülők fogadásával kapcsolatos humanitárius munkában vesz részt, valamint gondoskodik arról, hogy fegyveres átsodródásokra ne kerülhessen sor