Belföld

Kétszer is emelik a tanárok fizetését

Nem a minimálbérhez kötés automatizmusa garantálja a magasabb béreket, hanem a kormányzati szándék

Jövőre és két év múlva is lesz pedagógusbér-emelés – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a keddi nemzetközi sajtótájékoztatóján. A kormányfő szerint a tanároknak igazuk van, hogy többet akarnak keresni, és a kormány mindent meg is fog tenni ennek elérése érdekében.

Kétszer is emelik a tanárok fizetését
Az életpályamodell eddig átlagosan ötvenszázalékos béremelést hozott
Fotó: MH

„Amit vállaltunk, azt meg kell csinálni: ebben az évben, a következőben is, meg a rákövetkezőben is biztos a tízszázalékos béremelés” – mondta a pedagógusok fizetésének alakulása kapcsán a kormányfő. Orbán Viktor miniszterelnök az országgyűlési választást követő első sajtótájékoztatóján reagált a tanárok követeléseire, kiemelve: örülne, ha ennél is nagyobb mértékben tudnának béreket emelni az oktatási ágazatban, de hogy a háromszor tíz százalékon felül várható-e további bérrendezés is, az a gazdaság teljesítményétől függ.

Úgy fogalmazott: szerinte is igazuk van a tanároknak, hogy keveslik az eddigi emeléseket, ő maga is kevesli azokat. Annak kapcsán, hogy a szakszervezetek követelik a tanári bérek minimálbérhez kötését, Orbán Viktor azt mondta: ő elvi alapon nem ért egyet azokkal a közgazdasági megoldásokkal, amelyek bármely állami ágazat béremelését a minimálbérhez kötik. Azzal indokolta, hogy a minimálbér befolyásolására a kormánynak csak részleges lehetősége van, és nem akarja kiszolgáltatni az államkasszát egy külső akaratnak.

Mint ismeretes, a pedagógus-életpályamodell 2013-as bevezetésekor az illetmények vetítési alapját a minimálbérhez kötötték, hogy annak mindenkori emelése egyúttal a tanári fizetéseket is növelje. Két évvel később azonban a költségvetés elválasztotta egymástól a kettőt. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban úgy érvelt: akár tönkre is tehetné a költségvetést, ha a munkaadók és a munkavállalók megegyeznek egy magasabb minimálbérben, amit minden állami szektorban be kellene vezetni.

„A minimálbér elválasztása a bérektől egy szükséges gazdaságpolitikai magatartás. Az a jó, ha ezek nincsenek összekötve. Tudom jól, hogy sokan az ellenkezőjét követelik, de ebben van egy szakmai véleménykülönbség közöttünk” – szögezte le, majd hozzátette: ő nem attól reméli a pedagógusok bérének emelkedését, hogy az össze van kötve a minimálbérrel, hanem attól, hogy a kormány belátja, hogy a pedagógusok alul vannak fizetve.  „Ez a meggyőződés az, ami leginkább esélyt teremt a béremelésekre, nem pedig valami automatizmus” – húzta alá Orbán Viktor. Megírtuk, a kormány egyébként már Brüsszelben is tárgyal arról, hogy pénzt szerezzen a tanárok bérének emelésére, több száz milliárdot igényeltek e célra.

Ahogy arról lapunk többször is beszámolt, a pedagógus-szakszer-vezetek az elmúlt hónapokban több tiltakozó akciót is szerveztek az alacsony fizetések miatt. Ezek az – amúgy tudatosan a választási kampány idejére időzített – megmozdulások egyébként nem mozgattak meg hatalmas tömegeket: az első, figyelmeztető akcióban a pedagógusok 19 százaléka vett részt, a második munkabeszüntetésbe pedig már csak 13 százalék kapcsolódott be.

A kormány egyébként a háborús helyzetre hivatkozva korábban már többször is kérte, hogy a pedagógusok hagyjanak fel a munkabeszüntetéssel, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ugyanakkor a napokban kijelentette: a sztrájkot nem fejezték be, csak felfüggesztették addig, amíg az új kormány megalakul.

Ismert, az életpályamodell 2013 óta több lépcsőben, átlagosan ötven százalékkal növelte meg a béreket az ágazatban, majd 2020-ban a járvány idején is kaptak plusz tíz százalékot a köznevelésben dolgozó pedagógusok. Erre jött rá az idei plusz tíz százalék, amelyet 2023-ban és 2024-ben újabb többlet fog követni.

A bértábla jelenlegi állása szerint a kezdő fizetés bruttó 312 ezer forint. Pedagógus I. fokozatban 462 ezer forintig lehet feltornázni a bért. A pedagógus II. kategóriában, amit mindenkinek kötelező jelleggel el kell érnie, bruttó 328 ezer és 499 ezer forint között alakul a diplomával rendelkező nevelők fizetése. Aki ennél is magasabbra, mesterpedagógusi szintre jut, annak a bruttó bére 438 ezer és 596 ezer forint között mozog.

A pálya csúcsát jelentő kutatótanári fokozatban 535 ezer és 645 ezer forint között keresnek a dolgozók. Az Emmitől úgy tudjuk, hogy a mesterszintet tavaly év végéig összesen 14 026 pedagógus érte el, vagyis ennyien biztosan vannak, akiknek a nettó alapjuttatása is háromszázezer forint körüli vagy magasabb. Kutatótanári fokozatba csak 256 fő jutott el, igaz ebbe a speciális körbe egyébként is csak a pedagógusok egy százaléka tartozhat.

Kapcsolódó írásaink