Belföld

Értelmetlen a tanárok nyomásgyakorlása

Maruzsa Zoltán: Sokmilliárdos anyagi kárt okoznak a nemzetgazdaságnak a pedagógussztrájkkal töltött napok

Szándékosan a választási kampány idejére időzítették tiltakozó akcióikat a tanárok, pedig a kezdetektől tisztában voltak vele, hogy a követeléseik teljesítésére ezekben a hetekben nincs mód.

Értelmetlen a tanárok nyomásgyakorlása
Maruzsa Zoltán
Fotó: MH/Purger Tamás

Csökken a pedagógusok lendülete: a tanársztrájk második napjától már csak harmadannyi tiltakozóra számított a szaktárca. Igaz, az akció eleve nem mozgatott meg hatalmas tömegeket, hiszen az első napon is csak a pedagógusok tizenhárom százaléka nem vette fel a munkát. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Hír TV műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy több iskola a diákok otthontartására kérte a szülőket, ami meggondolatlan lépés, ráadásul súlyos anyagi károkat okoz a nemzetgazdaságnak.

A tárca kalkulációja szerint egy olyan sztrájknap, amikor a diákok húsz százaléka nem megy iskolába, emiatt a szüleik nem tudnak dolgozni, összesen 13,6 milliárd forint meg nem termelt GDP-t jelent. Vagyis a fenti feltételek mellett megtartott sztrájk naponta ennyibe kerül a magyar embereknek. Maruzsa Zoltán hangsúlyozta azt is, hogy a mostani tanársztrájk, valamint az ahhoz kapcsolódó szolidaritási megmozdulások valójában egy jól felépített, előre eltervezett politikai akció részei.

„A célokban – a béremelés szükségességében – nincs vita, de erről a következő két hétben már nem születik döntés, így nehezen értelmezhető a nyomásgyakorlás” – magyarázta az államtitkár, hozzátéve: az április 3-i választásig már nincs törvényhozási időszak, a parlament befejezte a munkáját, vagyis lehetőség sincs a törvények módosítására. Maruzsa szerint a kormány tavaly októbertől következetesen megmondta a tanároknak, hogy a javaslatokról már nem hoznak döntést a választások előtt, ezért is teljesen érthetetlen az időzítés – vélekedett, megjegyezve, aki a választási kampány csúcsán szervez akciókat, az ne csodálkozzon, hogy a politikai kampány részévé válik.

Hogy a politikai hátszél még nyilvánvalóbb legyen, tegnap Gyurcsány Ferenc is megnyilatkozott a sztrájkkal kapcsolatban. A bukott miniszterelnök egy V. Ferdinánd királytól vett idézettel vont meglehetősen rosszízű párhuzamot a mostani és az 1848-as politikai helyzet között.

Az oktatásban teremtett káoszt a tanulni akaró fiatalok sem veszik jó néven. A kialakult helyzetről az Országos Diáktanács (ODT) egyik képviselőjét kérdeztük, aki megfontoltságra intette a tiltakozókat. „Azzal mindenki egyetért, hogy a pedagógusoknak többet kellene keresniük, ám e téren már mostanáig is sokat javult a helyzet, és kimondottan jó irányba tartunk. Az év eleji, tízszázalékos emelés után már bejelentették – ráadásul miniszterelnöki szinten – hogy 2023-ban újabb, nagyarányú bérrendezés vár a pedagógusokra.

Ezek után, ha van is elégedetlenség, szerintem nem az utcán, és nem most, hanem mindenképp a tárgyalóasztal mellett kell majd keresni a megoldást” – mondta Boncsarovszky Péter, az ODT Győr-Moson-Sopron megyei képviselője. Hangsúlyozta: a kétéves járványhelyzet után nem túl etikus dolog megnehezíteni a mindennapokat az oktatásban, főleg kevesebb mint ötven nappal az érettségik előtt.

Kapcsolódó írásaink