Belföld

Márki-Zay mögé sosem álltak be igazán

A Századvég politológusa szerint a baloldali összefogás kudarcának oka, hogy szembementek a józan ésszel

A csúfos kudarc miatt már a választás estéjére széthullott az ellenzék hatpárti együttműködése: az eredményvárón Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje egyedül állt ki, szövetségesei közül csak Karácsony Gergely főpolgármester és Donáth Anna, a Momentum elnöke jelent meg.

Márki-Zay mögé sosem álltak be igazán
Márki-Zay Péter útja körön kívülről körön kívülre
Fotó: MH/Török Péter

Többek között ennek kapcsán kérdeztük Kiszelly Zoltán politológust, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatóját, arra voltunk kíváncsiak, milyen okok vezettek az ellenzék széteséséhez, és miért álltak ki hirtelen a pártok Márki-Zay Péter mögül.

Kezdjük azzal, hogy sosem álltak igazán mögötte – mondta a felvetésre válaszul Kiszelly Zoltán, aki szerint a baloldali összefogás kudarca önmagában felróható annak, hogy egyszerűen szembementek a józan ésszel és a magyar emberek többségének akaratával. Szerinte éppen csak kilábalt az ország a covidból és az azt övező gazdasági nehézségekből, amikor a baloldal piaci alapú energetikai reformot szeretett volna, és amikor kitört a háború Ukrajnában, az emberek pedig megijedtek, ők fegyvereket szállítottak volna.

„Annak pedig, hogy miért nem álltak mögötte a színpadon, nagyon egyszerű a megfejtése: ahogy már mondtam, sosem álltak mögötte” – fogalmazott. A politológus álláspontja szerint Márki-Zay Péter kívülálló volt, a körön kívülről érkezett, és a körön kívülre is szeretné most visszatolni a baloldal. „Minimális pénzt tettek bele a kampányba, mert Gyurcsány Ferencnek és a hat pártnak nem volt érdeke igazán támogatni, hiszen az ő tortájukból vett volna el” – hangsúlyozta.

Mint fogalmazott: a bukott miniszterelnök maga mondta, hogy a DK egymillió szavazót tudhat maga mögött, ez pedig lényegében a baloldali összefogásra szavazók fele. Gyurcsány Ferencnek eleve nem is volt más célja soha, csak a mandátummaximalizálás, és annak megakadályozása, hogy egy ellenzékváltó pólus létrejöhessen, tehát ne nőjön a fejére, mondjuk, a Momentum – hívta fel a figyelmet. Kiszelly Zoltán a Jobbikkal kapcsolatban, akik a szavazóik kétharmadát elveszítették, úgy fogalmazott: Jakab Péternek meg kell értenie, hogy a választók közel sem követik úgy a párt elitjét a politikai sasszéban, mint azt ő gondolta.

Kapcsolódó írásaink

Egyre durvul a baloldali adok-kapok

ĀMárki-Zay fejét még ki sem vették a guillotine alól a kosárból, és egyből hátba is szúrtad – írta a Jobbikot a Gyurcsány-listával leharmadoló Jakab Péternek egy kommentelő