Belföld

Egyéni felkészítés az ukrán gyerekeknek

Magyarországon is érettségizhetnek a menekülők

Járhatnak iskolába, sőt le is érettségizhetnek Magyarországon az orosz–ukrán háború elől hazánkba menekülő gyermekek. Kérdésünkre a szakminisztérium elárulta: eddig összesen ezren kapcsolódtak be a magyar köznevelésbe, és a nem magyar anyanyelvű diákoknak ingyenes nyelvi felzárkóztató órákat is biztosít a kormány.

Ahogy sokasodnak a háború miatt hazánkba érkező családok, egyre több tanköteles korú gyermek beiskolázásáról kell gondoskodnia a magyar államnak. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a végzős diákoknak ingyenes lehetőséget biztosítanak az érettségi vizsga letételére is, ehhez az szükséges, hogy az érintettek valamilyen módon igazolni tudják, hogy a 2021/2022-es tanévben ukrajnai középiskolájuk utolsó évfolyamán folytatták a tanulmányaikat. Az sem baj, ha nincs meg a bizonyítvány, lehet elektronikusan kiállított dokumentummal is igazolni a korábbi jogviszonyt. A menekült diákok 2022. április 20-ig jelentkezhetnek a májusban kezdődő vizsgaidőszakra.

Lapunk megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy a háború kitörése óta hány diák érkezett, és mi lesz azokkal, akik nem beszélnek magyarul. A szaktárca válasza szerint eddig nagyjából ezer óvodás és iskolás kapcsolódott be a hazai köznevelési intézményekben folyó nevelésbe, oktatásba.

Mint írták, a tankötelezettségüket teljesítő iskolások jelentős része magyar anyanyelvű, de a többieknek is tudnak segíteni: akik nem tudnak magyarul, azoknak a délelőtti iskolai tanórákon kívül heti öt óra egyéni felkészítő, felzárkóztató foglalkozást szerveznek az iskolák abból a célból, hogy a magyar nyelvtudást minél gyorsabban megszerezzék. Ennek költségeit a kormány finanszírozza. Azok az iskolák, köznevelési és szakképző intézmények, amelyek fogadják az Ukrajnából érkező menekülőket, havi 130 ezer forint többlettámogatást is kapnak.

A menekült diákok az itteniek­hez hasonlóan szabadon választhatnak óvodát és iskolát, és járhatnak kollégiumba is. A lakóhely vagy tartózkodási hely szerinti körzetes intézmények azonban mindenhol kötelesek felvenni őket. A magyar állampolgársággal rendelkező külhoni gyermekeknek mindehhez menekültstátusra sincs szükségük, a tankötelezettség vonatkozik rájuk, amint lakóhelyet létesítenek Magyarországon.

Tárt karokkal várják a menekült fiatalokat a felsőoktatásban is, legutóbb épp a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közölte, hogy több szakon is megnyitják a kurzusaikat a menekültek előtt; sőt a kárpátaljai magyar, illetve az ukrán fiatalok számára soron kívüli ösztöndíjat biztosítanak ősszel induló egyetemi képzéseikre is.

Kapcsolódó írásaink