Belföld

Márki-Zay: Most Ukrajna a mi háborúnkat vívja

Gyurcsány „kapitánya” egyre inkább szétesik, többször használta a Csillagok háborúja hasonlatot, amely szerint a Fidesz a „sötét oldal”, Orbán pedig „Halálcsillagot épít”

A kampányhajrát a baloldal a „levélszavazat-ügyre” alapozza, ami azonban csupán egy átlátszó kamu, ostobán végrehajtott ellenzéki akció. Gyurcsányék már ott tartanak, hogy a miniszterelnök magasságával gúnyolódnak, holott ezzel Karácsony Gergely sem aratott sok babért. Márki-Zay pedig továbbra is úgy véli, erkölcsi kötelességünk részt venni az ukrajnai háborúban.

Márki-Zay: Most Ukrajna a mi háborúnkat vívja
Magasság, mint végső érv. Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely
Fotó: MH/Purger Tamás

Amint azt megírtuk, néhány, gyanús körülmények között Erdélyben, egy illegális szemétlerakóban talált, ám hitelesítetlen szavazólapra hivatkozva vádolja csalással a kormánypártokat a baloldal, követelve az összes határon túli levélszavazat megsemmisítését. A levélszavazatok ügye „egy rosszul végrehajtott ellenzéki akciónak tűnik” – mondta a Kontra.hu-nak Szőke László erdélyi oknyomozó. Szerinte kérdéseket vet fel, hogy aki megtalálta ezeket a szavazólapokat a Marosvásárhellyel szomszédos Jedden, miért a román médiát értesítette. A rendőrségi helyszínelésnél pedig a magyargyűlöletéről ismert Parászka Boróka volt az egyetlen magyar újságíró. Szőke közölte azt is: rendőrségi forrásból biztosan tudja, hogy összesen tizenhárom szavazólapot és hatvan üres borítékot találtak. A tizenhárom, félig-meddig gondosan megégetett lapot – arra ügyeltek, hogy a baloldalhoz behúzott iksz látható maradjon – a falu egy félreeső részén helyezték el, nagyon sokat kell keresni, hogy ott bármit megtaláljon az ember…

Ez előre megtervezett terelés, kormánypárti győzelem esetén bizonyítani akarják majd, hogy csalás történt, támadnák a következő Fidesz–KDNP-kormány legitimitását. A részletekre azonban nem ügyeltek, az emberük fantáziájából pedig éppen annyira tellett, hogy talán a lakóhelye közvetlen közelében végezte el a feladatot. Persze a hanyagságban lehet egy nagy adag gátlástalanság is, jól tudja ugyanis, hogy soha nem vonják felelősségre tettéért – jegyezte meg Szőke László. Rámutatott: a határon túli magyarokkal szembeni hergelés folyamatos a magyarországi baloldal részéről, ehhez pedig esetenként erdélyi segítséget is kapnak.

Parászka Boróka, a gyanúsan megperzselt szavazólapok megtalálását dokumentáló újságíró-aktivista erdélyi magyarként rendszeresen gyomorforgató stílusban áll ki az erdélyi magyarok, illetve az Orbán-kormány ellen. Elutasította a kettős állampolgárság intézményét és a Nemzeti Összetartozás Napját is, Trianon szerinte csak „idézőjelben veszteség”, csupán „a magyar nacionalista szemléletben”. A székely zászlót „politikai kézimunkaterméknek”, „giccsnek” minősítette. Beszámolt arról is, amikor kivitte a december elsejei, Erdély román megszerzését ünneplő rendezvényre a kisfiát, nehogy abban a tudatban nőjön fel, hogy „a románok ellopták a mi közös Erdélyünket”. Egyik cikkében pedig ezt írta: „Miféle szerencsétlen nyomorult ember a csíki magyar? Nyomorultak között is a legnyomorultabb. (…) Állatok.”

Nem kicsit érdekes egybeesés, hogy épp az ő lakóhelyéhez közel „találták meg” „ismeretlen telefonszámról érkezett névtelen bejelentés alapján” a Nemzeti Választási Irodának címzett borítékokat és a részben megégett, összegyűrt szavazólapokat. Ugyanakkor az állítólagos szavazatok mellett sem népszavazási íveket, sem pedig a levélszavazatok hitelesítésére szolgáló azonosítólapokat nem találtak. Szintén különös, hogy a Telex, amely hazánkban elsőként számolt be az ügyről, a metaadatok szerint már február 1-jén létrehozta az erről szóló cikket – ezt Dull Szabolcs főszerkesztő a Transzparens Újságírásért Alapítvány megkeresésére úgy magyarázta, hogy „technikai hiba történt a dátumozással, visszaugrott egy véletlen időpontra”…

Ráadásul tegnap egy újabb meghökkentő párhuzamra derült fény: Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke közösségi oldalán felidézte, hogy amikor először választották meg elnöki posztjára 2008 februárjában, hasonló eset történt. Ugyanezen a településen, Jedden talált egy ismeretlen személy félig elégetett szavazólapokat, aki erről értesítette a román sajtót. Azok a szavazólapok sem voltak annyira elégve, hogy ne legyen látható, hogy kivétel nélkül az autonómiát elutasító szavazatok voltak. „A mandátumom csak néhány napja kezdődött, azonban a testület nevében el tudtam mondani, hogy a választói névjegyzékünkön mintegy kétszáztízezer név van, ugyanennyi szavazat, amelyet bármikor újra lehet számolni. Nincs közünk a szemétből előkotort, félig elégetett szavazólapokhoz” – írta Izsák Balázs. Hozzátette: „a mostani, hasonló botránnyal kapcsolatban bátran elmondhatom: szerzői/szervezői ugyanazok, mint tizennégy évvel ezelőtt, és még helyszínt sem kaptak újabbat”.

Emlékezetes: Márki-Zay Péter korábban „levélszavazó zombiknak” nevezte a határon túli magyarokat, az orosz–ukrán háború kitörése után pedig az jutott eszébe elsőként, hogy a kárpátaljai magyarok most, hogy ide menekülnek, könnyebben tudnak majd a Fideszre szavazni…

A baloldal miniszterelnök-jelöltje a kampányhajrát a föntebb részletezett okok miatt hiteltelen levélszavazatügyre alapozza, ám nyilvánvalóan egyre inkább szétesik, többször használta például a Csillagok háborúja hasonlatot, amelynek lényege, hogy a Fidesz a „sötét oldal”, Orbán Viktor „Halálcsillagot épít”, hogy „mindenkit egy sugárnyalábbal ki tudjon végezni”. Szánalmasan kínos az is – mellesleg felidézi a „magas” Karácsony Gergely dicstelen szereplését – hogy mind Márki-Zay, mind pedig Gyurcsány Ferenc DK-elnök a kormányfő magasságával gúnyolódik, miután Orbán Viktor az egyik fórumán székre állva beszélt, hogy a tömegből mindenki láthassa.

Mindez erőltetett kísérlet, hogy eltereljék a figyelmet a háborúval kapcsolatos felelőtlen és veszélyes nyilatkozataikról, amelyek árulkodók valódi szándékaikkal kapcsolatban. Amint arról beszámoltunk, Márki-Zay például szerdán Pécsett – szokásosan zavaros fejtegetésében – az ’56-os magyar forradalomhoz hasonlította az orosz–ukrán konfliktust, s azt mondta, „Ukrajna most a mi háborúnkat vívja”, ráadásul leszögezte, „igen, a fiataloknak a vér fontosabb, mint az olaj”, ismét arra utalva, hogy erkölcsi kötelességünk lenne részt venni a háborúban.

Kapcsolódó írásaink