Belföld

Egy szavazólapon lesznek a kérdések, de külön-külön referendumnak számítanak

Gyermekvédelmi népszavazás 2022

A választópolgárok száma a márciusi adatok szerint 8 222 215 fő. Ez azt jelenti, hogy a gyermekvédelmi népszavazás érvényességéhez – ami az eredményesség előfeltétele – szükséges érvényes szavazatok száma legkevesebb 4 111 108 – nyilatkozta lapunknak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Egy szavazólapon lesznek a kérdések, de külön-külön referendumnak számítanak
Fotó: MTI

Az 1989 óta megtartott referendumok kérdéseire adott érvénytelen válaszok és az összes válasz hányadosa alapján a népszavazási ívek átlagban 2,43 százaléka érvénytelen, tehát valamivel több mint 4,2 millió leadott ívtől prognosztizálhatunk érvényes népszavazást – tette hozzá.

A Nemzeti Választási Iroda sajtóosztálya lapunk kérdésére kifejtette, egy szavazat akkor számít érvénytelennek, ha a válaszlehetőségnél elhelyezett karikán kívül helyezzük el a két egymást metsző vonalat, vagy ha mindkét válaszlehetőségnél (igennél és nemnél) elhelyezzük az egymást metsző vonalakat. Érvényes szavazatnak számít az, ha a válaszlehetőség felett lévő karikák egyikében két egymást metsző vonallal adjuk le voksunkat.

Kiemelték: a mostani népszavazási kérdések kezdeményezője mind a négy esetben a kormány, emiatt egy szavazólapon szerepelnek ugyan a kérdések, de külön-külön népszavazásokról beszélünk, tehát egyetlen érvényes jelölés is érvényes voksot jelent az adott kérdés vonatkozásában, emiatt az a lehetőség és megtörténhet, hogy nem lesz mind a négy kérdés esetében érvényes a népszavazás.