Belföld

Szijjártó: A magyar baloldal csúnyán lebukott

A magyar baloldal csúnyán lebukott, a sajtóban megjelent információ megfelel a valóságnak, miszerint folyamatos egyeztetés van köztük és az ukrán kormány képviselői között - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban.

Szijjártó: A magyar baloldal csúnyán lebukott
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai Kormányülés előtt
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

A kormányülésről bejelentkezve a tárcavezető kifejtette: a szomszédságban zajló háborúval kapcsolatos helyzetértékelés volt a legfőbb napirendi pont. Felidézte, hogy Ukrajna külügyminisztere néhány napja felhívta Ukrajna budapesti nagykövetét, „hogy a magyarországi választási eredmény befolyásolásának lehetőségéről konzultáljanak” - fogalmazott.

Hozzátette: a sajtóban megjelent információ megfelel a valóságnak.

Úgy vélte, „ezzel a magyar baloldal csúnyán lebukott”, hogy folyamatos egyeztetés van a magyar baloldal és az ukrán kormány képviselői között. A magyar baloldal ígéretet tett arra, hogy ha kormányoznának, akkor azonnal döntenének fegyverek szállításáról Ukrajnába és azonnal megszavaznák az Európába, ezen belül Magyarországra irányuló kőolaj- és földgázszállítások szankcióját - mondta.

Szijjártó Péter elmondta: figyelemmel követik az ukrán elnök nemzetközi megszólalásait, amelyek egyértelműen visszaigazolják ezen tárgyalások, egyeztetések tényét. Az ukrán elnök folyamatosan támadja Magyarországot, a magyar kormányt azért, mert „úgy döntöttünk, hogy a magyar emberek biztonsága érdekében nem szállítunk fegyvereket Ukrajnába és nem szavazzuk meg az energiaellátásunk biztonságát veszélyeztető szankciókat sem” - magyarázta.

Úgy látja, amit az ukrán elnök mond, az az ő szempontjából érthető, hiszen az lenne Ukrajna érdeke, hogy minél több európai ország, így Magyarország is szállítson fegyvereket, szavazza meg a kőolaj- és földgázszállításokra vonatkozó szankciót, de ez teljes mértékben ellentétes Magyarország érdekével.

Objektum doboz

A külügyminiszter kiemelte: a magyar politikusoknak Magyarország érdekét kell képviselniük, Magyarország érdeke pedig egyértelműen az, hogy „kimaradjunk ebből a háborúból”. Ennek érdekében pedig meg kell akadályozni azt, hogy „bármilyen módon beleprovokáljanak, belesodorjanak, belevonjanak minket ebbe a háborúba” - jelentette ki.

Hangsúlyozta: meg kell akadályozni, hogy magyar emberek veszélybe kerüljenek, meg kell akadályozni, hogy a magyar gazdaságot a leállás veszélye fenyegesse, ezért továbbra is ki kell tartani azon döntés mellett, hogy fegyvereket nem szállítunk Ukrajnába és nem támogatjuk az energiaszállításokra vonatkozó szankciókat. „Mindaddig, amíg mi kormányzunk, addig ezek a döntések természetesen érvényben maradnak” - tette hozzá.

A baloldal veszélybe sodorná az egész magyar nemzetet - így reagált Keresztes L. Lóránt (LMP) és Fazekas Attila (Jobbik) sajtótájékoztatójára a Fidesz.

„A baloldal kormányzása alatt hátba támadta a külhoni magyarságot, gyűlöletkampányt folytatott ellenük, kitagadta őket a nemzetből és most is csak a bajt hozza a külhoni magyarokra. A baloldal lebukott, a magyarok háta mögött titokban egyeztetnek az ukránokkal arról, hogy ha hatalomra kerülnek, akkor Magyarország belép a háborúba, ezzel veszélybe sodornák az egész magyar nemzetet határon innen és túl” - mutatott rá a Fidesz.

Szijjártó Péter szerint a helyzet világos: „folyamatos az egyeztetés a magyar baloldal és az ukránok között”, és ha a magyar baloldal kerülne kormányra, azonnal megkezdenék a fegyverszállításokat, azonnal megszavaznák a kőolaj- és földgázszállításra vonatkozó szankciókat. De „mindaddig, amíg mi kormányzunk, addig Magyarország ki fog maradni ebből a háborúból” - közölte. Hozzáfűzte: nem engedik, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát.

Április 3-án a magyar emberek dönthetnek béke és biztonság vagy a háborúba való belesodródás dolgában - fogalmazott Szijjártó Péter.

Fidesz: A megélhetést az veszélyezteti, hogy a baloldal háborúba akarja léptetni Magyarországot

A megélhetést az veszélyezteti, hogy a baloldal háborúba akarja léptetni Magyarországot - közölte a Fidesz szerdán, reagálva a Kunhalmi Ágnes (MSZP), Csárdi Antal (LMP) és Tordai Bence (Párbeszéd) közös sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Az ellenzéki képviselők azt ígérték, kormányalakításuk esetén megóvják a magyar családokat az orosz-ukrán háború okozta negatív gazdasági hatásoktól.

A Fidesz közleményében azt írta: Magyarországot, a magyar emberek pénzét és megélhetését egyedül a baloldal veszélyezteti.

„A baloldal lebukott, háborúba akarják léptetni az országot” - emelték ki, hozzátéve: „kiderült, hogy titokban ígéretet tettek az ukrán kormánynak arra, hogy ha a baloldal kerül hatalomra, akkor Magyarországot is beléptetik a háborúba és bevezetnék az energiaszankciókat”.
    A Fidesz szerint a baloldal háborúba, gazdasági összeomlásba, energiaválságba és háborús inflációba sodorná az országot.
    „Vasárnap állítsuk meg őket!” - szólított fel a Fidesz.

Kapcsolódó írásaink

Orbán: Béke, biztonság, Fidesz

ĀMég 4 nap a választásig - hangsúlyozta a kormányfő - „Hajrá, Eger! Hajrá, Pajtók Gábor!” - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök + GALÉRIA