Belföld

Megfúrná a baloldal a szóbeli érettségit

Diákköntösbe csomagolták a tanári szakszervezetek a bojkottot, de a zavarkeltés politikai szándéka nyilvánvaló

Két év után először lazítottak az érettségi vizsgák járványügyi szabályain. Idén már nem kötelező a maszkviselés, és újra lesznek szóbelik. Persze vannak, akiknek ez sem tetszik.

Megfúrná a baloldal a szóbeli érettségit
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A koronavírus-járvány 2020-as kitörése óta több ízben is online oktatásra tértek át az iskolák, és a számonkéréseket, vizsgákat is szigorú egészségvédelmi intézkedések mellett tartották meg az elmúlt két évben. A sikeres járványügyi védekezés és a hatékony oltási program révén azonban a közelmúltban az oktatásban is eltörölték a szigorításokat. Míg a tavalyi és tavalyelőtti végzős középiskolás évfolyam csak írásban érettségizett, idén májusban ismét meg kell szervezni a szóbeli vizsgákat.

Az Oktatási Hivatal honlapján közzétett szabályzat szerint eltörlik a létszámkorlátot is, azaz már nem kell tízfős csoportokra bontani az osztályokat a dolgozat­íráskor. Két év után végre nem lesz kötelező a maszkviselés sem a vizsgázók, sem a pedagógusok számára. Az élet tehát visszatér a normál kerékvágásba, ami nagyban megkönnyíti az érintettek helyzetét, ám a kormányellenes tiltakozások már az érettségit is elérték.

Emlékezetes, a járvány kitörésekor a tanári szakszervezetek bojkottfelhívást tettek közzé, és arra biztatták kollégáikat, hogy ne vegyenek részt a vizsgáztatásban. Most, bár a veszély alábbhagyott, ismét hasonló próbálkozást láthatunk: petíció indult azért, hogy idén se tartsák meg a szóbeliket. A tiltakozást ezúttal diákköntösbe csomagolták, a szóbeli vizsgák eltörlését ugyanis hivatalosan egy magát csak „2022-ben érettségiző diákok”-nak nevező csapat kezdeményezte, de a politikai szándék megint nyilván­való: zavart kelteni és mindenáron ellentmondani annak, amit a szaktárca vagy a kormány kitalált.

A tiltakozás érthetetlen, hiszen a jelenlegi járványhelyzet nehezen mérhető össze a 2020-assal, amikor még oltás sem volt. A petíciót jegyző diákcsoport a digitális oktatás okozta nehézségekkel érvel és az érettségizők egészségét óvná, de valamiért elfelejtik megemlíteni, hogy a mostani tanévben már az elejétől fogva személyes jelenléttel zajlik a tanítás, ráadásul mégsem robbant be a járvány, pláne hogy a pedagógusok és a végzősök zöme az oltások révén már amúgy is védettséget szerzett.

A valóságban a végzősök felkészülését jelenleg nem a tavalyi digitális tanrend, hanem a pedagógus szakszervezetek mostani akciói zavarhatják meg leginkább. Megírtuk: hiába intette megfontoltságra a sztrájkolókat a szaktárca, a bíróság és az ombudsman is, több iskolában még mindig tartanak a munkabeszüntetési és engedetlenségi akciók.

A kormány ugyanakkor az érettségizők védelmében beépített egy garanciát a sztrájk szabályait rögzítő rendeletbe: bár munkabeszüntetés idején elég a tanórák ötven százalékát megtartani, az óvodai foglalkozásokat pedig teljesen el lehet hagyni, az érettségi vizsgára felkészítő órák semmiképp nem szenvedhetnek csorbát, ezeket meg kell tartani.

Az idei vizsgaidőszak egyébként május 2-án kezdődik a magyar írásbelivel, és egészen június 24-ig tart. Fontos tudnivaló, hogy akik felsőoktatásba is jelentkeztek, azoknak legalább egy tantárgyból emelt szinten kell vizsgázniuk. Az egyetemi ponthatárok várhatóan július 21-én derülnek ki.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom