Belföld

Érzékenyítő tankönyv, keresztényellenességgel

Gyermekvédelmi népszavazás 2022. A Labrisz Leszbikus Egyesület oktatási segédanyaga a heteronormativitással szembeni küzdelemre szólítja fel a tanárokat

Van barátod vagy barátnőd? – így érdeklődjön a pedagógus a diák párkapcsolata iránt a kézikönyv szerint, illetve hívja a fiút lánynak, a lányt pedig fiúnak, ha ő azt kéri.

Érzékenyítő tankönyv, keresztényellenességgel

Nem igaz, hogy álprobléma, Magyarországon is évek óta jelen van a gyermekek LMBTQ-befolyásolása – figyelmeztet körlevelében a CitizenGo online keresztény szervezet, hozzáfűzve: a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület Melegség és megismerés programja már 2000 óta érzékenyíti a magyar diákokat. A CitizenGo igazolásul bemutatja a Labrisz által 2018-ban kiadott, nevelőknek és diákoknak szánt oktatási, nevelési segédanyagot.

A tankönyvben keresztényellenes elemek is szerepelnek, például azt írják: „Különösen nehéz lehet ez egy olyan, hierarchikusan berendezett, tekintélyelvű közegben, ahol a hagyományos keresztény, konzervatív értékrend szerinti család-/párkapcsolati modell a követendő minta.” Az ezt szemléltető képen pedig a leg­ellenszenvesebbnek ábrázolt lány keresztet visel a nyakában.

A tanárokat arra intik: „Amikor diákjaik párkapcsolati viszonyairól beszélnek, érdeklődnek, használják bátran azt a beszédmódot, amely pozitívan nyitott az azonos nemű elköteleződésekre is (vagyis nem heteroszexista), például: van barátod vagy barátnőd?” Emellett utasítják a pedagógusokat arra is, hívják a fiút lánynak, a lányt fiúnak, ha ő azt kéri.

A kiadvány szerint a szalagavató például „remek alkalom lehet arra, hogy az LMBTQ-fiatalok iskolai elfogadását erősítse, ha a tanárok támogatják, hogy mindenki olyan neműként és neművel táncoljon, ahogy és akivel szeretne”. A szemléltető rajzon „az általánosan elfogadott fiú-lány párosokon kívül látható egy mosolygó fiú-, egy szemérmesen összehajoló lány-, illetve egy, a hagyományos táncos szerepeket megfordító fiú-lány páros is.

A kezét ökölbe szorító, elutasító arckifejezésű lány döntése egyértelmű: nem szeretne az őt felkérő transzfiúval táncolni. Talán nem tekinti őt »igazi« férfinak. Még egy befogadó iskolában is küzdelmes lehet a transznemű fiatalok élete.”

Küzdjünk a heteronormativitással szemben! – szólít fel a kézikönyv, amely szerint „a biológiai nemnek megfelelő nemi identitás fejlődésének támogatása a családi életre nevelés programban heteroszexista, homofób és transzfób”. Ez ellen a pedagógusnak kell tennie – az illusztráció szerint többek közt úgy, hogy coming outol az órán: a kivetítőn a tanárnő olyan képet mutat be diákjainak, amelyen barátnőjével a Pride-on látható.

Lányok kézen fogva – illusztráció az oktatási segédanyagból, amit a Labrisz egyesület adott ki nevelőknek és diákoknak
Lányok kézen fogva – illusztráció az oktatási segédanyagból, amit a Labrisz egyesület adott ki nevelőknek és diákoknak
Fotó: Labrisz.hu

Kapcsolódó írásaink