Belföld

Porhintés a tiszták koalíciója

Feljelentést tett csalás, befolyással üzérkedés és hivatali visszaélés gyanúja miatt Budai Gyula

A baloldali előválasztás legnagyobb porhintése a tiszták koalíciója. Az országgyűlési képviselőjelöltek kiválasztásánál a nevezés feltétele a feddhetetlenségi nyilatkozat aláírása volt. Ez több mint a tiszta erkölcsi bizonyítvány, ami azt a személyt is megilleti, akinek például a büntetése elévült.

Porhintés a tiszták koalíciója
Az ellenzéki politikusok feddhetetlenségi mítosza szertefoszlik
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A baloldali koalíció jelszava a feddhetetlenség, vagyis az, hogy a jelöltjeiknek intaktnak, becsületesnek, tisztának kell lenniük, olyannak, aki sosem állt rendőri felügyelet alatt, és nem vonatkozik rá büntetőítélet. Ezek után lett jelölt Czeglédy Csaba Szombathelyen, akit korábban adócsalásért felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, ügyvédi tevékenységében jelenleg felfüggesztették, vádat emeltek vele szemben költségvetési csalás és gazdasági csalás miatt. A szintén DK-s Varju László ügyei már bírósági szakaszban vannak, őt súlyos testi sértéssel és választás rendje elleni bűncselekménnyel vádolják.

A baloldali szivárványkoalíció listáján találjuk Horváth Csaba zuglói polgármestert, akit befolyással üzérkedéssel gyanúsítanak, Molnár Zsoltot, az MSZP pártigazgatóját, akit úgyszintén, valamint Z. Kárpát Dánielt, a Jobbik alelnökét, aki korábban egy lakossági fórumon náci karlendítéssel üdvözölte a közönségét, és ez most kitudódott.

A „tiszták koalíciójában” ők jelentik a jéghegy csúcsát. A momentumos Hajnal Miklós, az SZDSZ reinkarnációjának szóvivőjeként éveken keresztül közgazdásznak adta ki magát. Hajnal Budapest 3-as számú választókerületében, a Hegyvidéken akar képviselőjelölt lenni. Az előválasztásra leadott önéletrajzából derült ki, hogy nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel, csupán felfüggesztett, illetve idén induló egyetemi tanulmányokat jelölt meg.

A feddhetetlenségi blöff szinte egyetlen áldozata a patkányozó MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, aki ugyancsak diplomát hazudott magának. A baloldali koalíció odáig jutott, hogy az érdi választókerületben családi vállalkozássá tennék a népképviseletet. Csőzik László polgármester feleségét, a Liberális párt utolsó elnökét, Bősz Anettet indítják. Csőzik maga a „tiszták koalíciójának” előfutára volt az önkormányzati választáson, ám polgármesterként méltatlansági eljárást indítottak ellene. Az önkormányzati törvény értelmében a háromezer főnél nagyobb lélekszámú települések főállású polgármesterei pár kivételtől eltekintve más kereső foglalkozást nem folytathatnak, egyéb tevékenységükért díjazást nem fogadhatnak el, és nem lehetnek gazdasági társaság személyesen közreműködő tagjai.

A településvezetőknek harminc napjuk volt arra, hogy esetleges összeférhetetlenségüket megszüntessék, és ezt jelezzék az önkormányzat illetékes bizottságának. Csőzik felügyelőbizottsági tagja volt a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyző Egyesületnek, és ezen a címen havi 225 ezer forintos jövedelmet kapott a szervezettől. Csőzik azonban a tavaly májusi jogszabályváltozásra fittyet hányva megtartotta a felügyelőbizottsági tagságát úgy, hogy hosszú hónapokig továbbra is fölvette – jogosulatlanul – ezt a jövedelmet.

Tegnap csalás, befolyással üzérkedés és hivatali visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést a Nemzeti Nyomozó Irodánál Budai Gyula fideszes parlamenti képviselő azt követően, hogy Anonymus egy olyan vágatlan hangfelvételt hozott nyilvánosságra, amelyből kiderült, a XVIII. kerületi ingatlanfejlesztések után komoly vagyonok vándorolhattak Szaniszló Sándor DK-s polgármesterhez, a helyi alpolgármesterhez és azokhoz a baloldali  háttéremberekhez, akik elősegítik a gyors, olajozott korrupciós ügymenetet.

Kapcsolódó írásaink