Belföld

Félmillió menekülő érkezett a konfliktus kezdete óta Magyarországra

Nem kell a zsarolás

Összesen már több mint ötszázezer ember érkezett közvetlenül Ukrajnából vagy Románián keresztül Magyarországra az elmúlt egy hónapban, így a mostani valóban a valaha volt legnagyobb humanitárius segélyakció az országban – fogalmazott a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár pénteken, megosztva az amerikai MSNBC csatornának adott interjúját, amelyben az ukrajnai háborúval kapcsolatban kérdezték.

Kovács Zoltán kiemelte, Magyarország felkészült, így sem felső határ, sem korlát nincsen a menekültek számát és az eszközöket illetően sem. „A második világháború óta nem láttunk ennyi menekültet, és sajnos – ahogy látjuk – a menekülők száma tovább fog emelkedni” – fogalmazott az államtitkár, aki azt is elmondta, hogy a jelenlegi kormány évtizedes vitát folytat egyes központi, európai szereplőkkel, intézményekkel, beleértve az Európai Bizottságot is, amelyek politikai természetűek.

Ő úgy látja, nincs szükség semmilyen politikai feltételrendszerre vagy zsarolásra, mint ahogy ez az elmúlt években történik. A kormány nemzetközi szóvivője felhívta a figyelmet, azt kérik, hogy a Magyarországnak járó forrást, amelyet – szavai szerint – politikai okok miatt tartanak vissza – folyósítsák. „Egy eszkalálódó háborúra és a hazánkba érkező félmilliós menekültáradatra tekintettel ennek a pénznek helye és célja van Magyarországon” – szögezte le Kovács Zoltán, hozzátéve, hogy mindenkinek hatalmas szüksége van rá.

Közben befogadóközpontot alakított ki az orosz–ukrán háború kitörése miatt az otthonukat elhagyni kényszerülő menekülteknek a Dorkász Szolgálat Közhasznú Alapítvány Debrecenben. A befogadóközpontban kétszáz menekültet tudnak ellátni hosszabb távon, családonként átlagosan egy-három hónapon keresztül, ez szükség esetén meghosszabbítható. A kempinget mindössze harminc nap alatt hozták olyan állapotba, hogy menekülteket fogadhassanak. Ezenkívül munkát is biztosítanak azoknak, akik dolgozni akarnak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom