Belföld

Zavaros múlt, ellentmondásos fejtegetések

Feltételezések szerint Márki-Zay Péter már úgy ment ki Kanadába, hogy szerződése volt egy francia céggel, ugyanakkor azt állítja, kezdetben alkalmi munkákból élt

A baloldal kormányfőjelöltje nem tünteti fel kanadai állampolgárságát a kampányhonlapjukon, de egész kinti tartózkodása is tele van kérdőjelekkel. Ennél csak mindennapi eszmefuttatásai zavarosabbak, egyszerre állít valamit és annak ellenkezőjét, sikertelenségükért viszont másokat okol, tegnap megfenyegette az ellenzéken belüli „korrupt árulókat”.

Zavaros múlt, ellentmondásos fejtegetések
A Márki-Zay család amerikai egyenpólóban
Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldal

Márki-Zay kanadai tartózkodásának ellentmondásairól írt tegnap a Kontra.hu. Felidézték, hogy a PestiSrácok hívta fel a figyelmet tavaly novemberben: Márki-Zay Péter és családja 2007 novemberében megkapta a kanadai állampolgárságot. Ezután beszélt a politikus a 24.hu-nak arról, hogy „főleg a gyerekek miatt” csinálták, úgy gondolták, „ez számos lehetőséget nyithat ki később”. Közölte továbbá, hogy kanadai útlevele is van. Persze a kanadai állampolgárság tényét azóta sem hangoztatja, és bár a Wikipédiára már felkerült, az ellenzéki összefogás honlapján található életrajzban máig nem szerepel, ellentétben például olyan információkkal, mint hogy magázza a szüleit…

Márki-Zay Péter és családtagjai kizárólag úgy utazhattak 2004-ben Kanadába, hogy rendelkeztek érvényes vízummal – mutatott rá a Kontra. Kanadai vízumot magyar állampolgár úgy szerezhetett akkoriban, hogy bizonyította, lakással és munkahellyel rendelkezik Magyarországon, Kanada területére pedig látogatóként, turistaként, diákként vagy munkavállalóként érkezik. Mivel Márki-Zay itthon 1996 és 2004 között a Démásznál, majd a Kontavill-Legrandnál dolgozott, feltételezések szerint az Électricité de France és/vagy a Legrand (esetleg közösen megbízott szervezet) köthetett szerződést Márki-Zay Péterrel 2004-ben, így valamelyik francia energiacéget képviselhette Kanadában.

Ugyanakkor Márki-Zay saját bevallása szerint Kanadába költözésük után kezdetben mindenféle munkát elvállalt, például öt hétig telefonszolgáltatásokkal házaló ügynök is volt. Hivatalos önéletrajza alapján 2004 és 2006 között a torontói CARQUEST Canada Ltd. autóalkatrész-kereskedelemmel foglalkozó vállalat marketingrészlegén dolgozott, majd két és fél év után az Egyesült Államokba települtek át, az Indiana állambeli New Castle-ba, 2006 és 2009 között a CARQUEST amerikai fiókjánál volt termékmenedzser.

Márki-Zay már a megérkezésekor „elfogadott bevándorló” lehetett, hogy három év eltelte után megkaphassa a kanadai állampolgárságot, abban az időben, amikor kifejezetten korlátozták a magyarok letelepedését – hangsúlyozza a portál. Hazaérkezése után Márki-Zay az EDF–Démásznál helyezkedett el Szegeden, 2016 áprilisától 2017 decemberéig pedig a Legrand Hungary Zrt. marketing- és belföldi logisztikai vezetője volt. Tehát francia energetikai cégeknél folytatta karrierjét a magánszférában, ugyanott, ahol félbehagyta néhány évvel korábban.

A baloldali kormányfőjelölt múltjánál csak eszmefuttatásai zavarosabbak, tegnap például a Jelen című baloldali portálnak fejtette ki hazugságokkal és csúsztatásokkal teli, önellentmondásos gondolatait. Ismét azt állította, hogy „Orbán fegyvereket szállít Ukrajnának”, illetve kijelentette, „Orbán segíti a menekülteket, hirtelen elfelejtette nyolc év gyűlöletkampányát, mi is segítenénk a menekülteket”. Ezúttal is teljességgel figyelmen kívül hagyta az óriási, döntő különbséget: hazánk Ukrajnával határos, az első biztonságos ország a menekülők számára, nem pedig több ezer kilométerrel és sok államhatárral arrébb fekvő terület.

Közölte továbbá: „ugyanazt csinálnám miniszterelnökként, mint Orbán Viktor, csak én nem hazudoznék róla” – miközben a kormány legtöbb intézkedését határozottan bírálja, tehát megszüntetné, nem beszélve háborús kommunikációjáról, amelynek lényege, hogy készséggel küldene fegyvereket, sőt katonákat is a NATO kérésére – egy nem NATO-tag ország háborújába. Márki-Zay tagadta azt is, hogy bejelentette a pártalapítást, majd rögtön megcáfolta magát, mondván, a választások után alapítják meg az új pártot. Emellett megfenyegette az ellenzéken belüli „korrupt árulókat”.

Kapcsolódó írásaink

Mind többen inkább eldugnák Márki-Zayt

ĀA momentumos Berg Dániel, az ALDE liberális pártcsalád alelnöke szorgosan terjeszti militarista hangvételű nyilatkozatukat, és felmondaná a Paks 2-beruházást is