Belföld

Biztosítja a kormány az ukrajnai háborús menekült gyerekek iskoláztatását

Biztosítja a kormány az ukrajnai háborús menekült gyerekek iskoláztatását - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán.

Biztosítja a kormány az ukrajnai háborús menekült gyerekek iskoláztatását
Menekültek a budapesti BOK csarnokban létesített humanitárius tranzitponton
Fotó: MH / Purger Tamás

Az Ukrajnában dúló háború miatt gyerekek tízezrei lépték át az elmúlt hetekben Magyarország határát, közülük sokan a hazatérés lehetőségére várnak, mások továbbutaztak, de napról napra emelkedik azoknak a száma, akik menedékes kérelmet nyújtanak be, és tanköteles korú gyermekeiket magyar óvodákba és iskolákba íratják be.

Az óvoda- és iskolaválasztás szabadsága őket is megilleti, a körzetes intézményeknek azonban az érintetteket fel kell venniük - hangsúlyozták.

Az óvodai nevelésben 3 éves kortól kötelező részt venni - hívták fel a figyelmet, hozzátéve, hogy ez a korosztály rendkívül gyorsan megtanulja a nyelvet.

Az iskolákban is cél a gyerekek minél gyorsabb integrációja és felzárkóztatása, illetve adott esetben a magyar nyelv megtanítása - írták. A kormány ezért a kötelező iskoláztatáson felül heti öt délutáni, egyéni foglalkozást biztosít az érintett tanulóknak, és havi 130 ezer forint többlettámogatást biztosít az Ukrajnából érkező menekülőket befogadó iskoláknak, köznevelési és szakképző intézményeknek - ismertették.

A kormány április 20-áig megnyitja az érintetteknek a magyarországi érettségire jelentkezés, illetve a korábbi jelentkezés módosításának lehetőségét, és ingyenesen biztosítja, hogy Magyarországon érettségi vizsgát tegyenek - olvasható az Emmi közleményében.

Kapcsolódó írásaink

Kijev környékét továbbra is ágyúzzák az orosz erők

ĀPutyin: Moszkva áttér a rubelelszámolásra a gázért a barátságtalan országokkal - Pellengérre állítják a feltételezett fosztogatókat Ukrajnában - Menekülő útvonal hídját érte bombatalálat + VIDEÓ - Pillanatkép a romos Csernihivből + VIDEÓ