Belföld

Közel hétezer menekültet helyezett el a katasztrófavédelem

Az első napon több mint ezer menekülőnek segítettek a budapesti humanitárius tranzitponton

Csaknem hétezer háború elől menekülő embert helyezett el eddig a katasztrófavédelem. A szervezet a szomszédban dúló háború óta részt vesz az Ukrajnából menekülő emberek utazásának, elhelyezésének és ellátásának megszervezésében - hívja fel a figyelmet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye.

Közel hétezer menekültet helyezett el a katasztrófavédelem
Már az első délelőtt több száz menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A katasztrófavédelem a fővárosi és a megyei védelmi bizottságokkal együttműködve eddig összesen 6865 ember, köztük 3695 gyermek és 2115 nő elhelyezéséről gondoskodott. Tizenegy megye (Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna) összesen 170 befogadóhelyén kaptak biztonságos elhelyezést az otthonukat elhagyni kényszerülők.

Magyarország a központi raktárában tárolt rescEU-készletből lélegeztetőgépeket és azok tartozékait küldte korábban Ukrajnának, tegnap pedig a katasztrófavédelem a hazánk által az EU Polgári Védelmi Mechanizmusán keresztül felajánlott  gyógyszereket és egészségügyi eszközöket tartalmazó szállítmányt adta át az ukrán állam képviselői részére.

A katasztrófavédelem rögzíti a Magyarországon áthaladó nemzetközi segélyszállítmányok útdíjmentességét is. A háború kezdete óta csaknem 1500 segélyszállítmány kapott útdíjmentességet.

Az első napon több mint ezer menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton az első napon, hétfőn 1006 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak; az éjszakát 98-an töltötték a létesítményben, számukra fekhelyet biztosítottak - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala kedden.

A közlemény szerint a mintegy 4400 négyzetméter alapterületű csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők.

Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - írták.

Hozzátették, a MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre külön buszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - olvasható a kommünikében.

Kapcsolódó írásaink