Belföld

Novák Katalin: Szervezett a menekültek ellátása a határon

Rendkívül jól, szervezetten folyik a menekültek ellátása a magyar-ukrán határ menti településeken - számolt be a magyar-ukrán határra látogató Novák Katalin a tapasztalatairól a közmédiának kedden Beregsurányban.

Novák Katalin: Szervezett a menekültek ellátása a határon
Novák Katalin (jobbra) a magyar-ukrán határnál
Fotó: Facebook/Novák Katalin

A megválasztott köztársasági elnök azt mondta, ezt bizonyítják a helyben segítőkkel, a nemzetközi szervezetek munkatársaival és a menekültekkel folytatott beszélgetései is. „Azért vagyok itt, hogy köszönetet mondjak és erőt adjak, hiszen már hetek óta állnak a vártán a helyi emberek” - tette hozzá.

Elmondta: a példátlan összefogást mutatja, hogy településvezetők, a segélyszervezetek és a kormányhivatal munkatársai mellett sok jószándékú ember is jelen van. Ők mind azt keresik, hogy miként tudnának hasznossá válni. Azt tapasztalta - folytatta Novák Katalin -, hogy azok a menekülők, akik kilátástalan helyzetből indultak, itt egy kicsit megnyugvást találnak.

Objektum doboz

Minden menekülttel folytatott beszélgetésből az derül ki, hogy nagyon hálásak a magyar embereknek - fűzte hozzá. Ugyanakkor - folytatta -, vannak nemzetközi segítők is, akik szintén azt mondták el, hogy Magyarország helytállása példás, és ők is csak gratulálni tudnak a magyar embereknek.

Hangsúlyozta: igyekszik bátorítani a helyben segítőket arra, hogy tartsanak ki, amíg szükség van a munkájukra, hiszen nem tudható, meddig tart a háború.

„Az biztos, hogy a magyar emberek békét akarnak. Azt szeretnénk, hogy minél hamarabb érjen véget a háború a szomszédunkban” - fogalmazott Novák Katalin, hozzáfűzve: ennek érdekében mindent meg fognak tenni, mert az ország vezetőinek az a dolga, hogy garantálják a biztonságot és arra bátorítsanak mindenkit, hogy erejükhöz mérten minden segítséget megadjanak azoknak, akik erre rászorulnak.

Novák Katalin folytatta egésznapos látogatását az ukrán határ mentén

Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök folytatta egésznapos látogatását kedden az ukrán határ mentén, ahol felkereste Beregsurányt, Fehérgyarmatot és Tiszabecset.

A megválasztott államfő a közmédiának nyilatkozva tapasztalatait úgy összegezte: a három településen olyan összefogás valósul meg, amelyben nemcsak a humanitárius és segélyszervezetek, hanem az ott élő helyi emberek is kiveszik a részület. Ők, ha arra van szükség, főznek, segítenek az áruk bepakolásában, segítenek a tolmácsolásban - fűzte hozzá.

„Mindenki teszi a dolgát”, a polgármesterek, a jegyzők, az önkormányzati hivatalok munkatársai, és a járási és kormányhivatalok vezetői - sorolta.

Novák Katalin szerint az látszik, hogy a helyszíneken egy jól összeszokott csapat dolgozik, ahol mindenki tudja, hogy mi a dolga. Kitért arra, hogy a települések között munkamegosztás van, a segélyszervezetek egy-egy településre koncentrálnak és a helyi vezetőkkel együtt szervezik a segítő tevékenységet. „Ez azért is fontos, mert így mindenki tudhatja, hogy jó helyre kerül az a segítség, amit útnak indít” - mondta a megválasztott köztársasági elnök.

Novák Katalin szólt arról is, hogy most már több mint három hete tart a háborús helyzet és „mi mindannyian azon dolgozunk, hogy minél előbb ismét béke legyen, de addig is szükség van még a segítségre”.

Beszámolt arról is, hogy sok menekült családdal is találkozott. Szavai szerint ők nagyon nehéz helyzetből indulnak el, sokaknak lebombázták az otthonát és 20 percük volt összepakolni az egész életüket. A háború családokat szakított szét, az édesapákat, a fiaikat otthon kellett hagyniuk Ukrajnában és így indultak neki a nők gyermekeikkel együtt a hosszú útnak - mondta.

„Jó látni, hogy ebben a nehéz helyzetben a magyar emberek összefogtak, (...) és mindenki ott segít, ahol tud és a segítségpontokon professzionális segítségnyújtás zajlik” - zárta szavait Novák Katalin.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom