Belföld

Már elindult a bűnbakkeresés a baloldalon

Hétértékelő. Nagy Ervin: Visszafelé húzza az ellenzéket Márki-Zay Péter, kifulladni látszik a gyűlöletkampányuk, Gyurcsány „kapitánya” pedig ismét árulókról beszélt

A jobboldalon egységet, stabilitást tapasztalunk, a baloldalon viszont instabilitást és vízió nélküli protestpolitikát látunk – összegzett lapunknak Nagy Ervin.

Már elindult a bűnbakkeresés a baloldalon
Fotó: MH

A legutóbbi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a Fidesz–KDNP szignifikáns előnnyel, magabiztosan fordulhat rá a kampányhajrára – állapította meg Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője. Hozzátette: a baloldal növekvő lemaradásának okai miniszterelnök-jelöltjük népszerűségének zuhanása, a felelőtlen háborús retorika, valamint az egyes pártokat érintő botrányos ügyek.

Az Anonymus által megszellőztetett, a baloldali vezetésű fővárosi kerületeket érintő korrupciógyanús esetek mellett tovább rontják az összefogás hitelességét a Jobbikot érintő antiszemita botrányok, mint Z. Kárpát Dániel „karlendítési ügye” vagy a párt másik alelnökének, Szilágyi Györgynek eddig eltitkolt esete, amikor egy neonáci rendezvényen tartott beszédet. A baloldali szövetségesek hallgatása a Jobbik ügyeiről tovább rontja az összefogás hitelességét, így az egység is egyre labilissá válik – véli a politológus.

Leszögezte: a számok azt bizonyítják, hogy Márki-Zay Péter visszafelé húzza az ellenzéki összefogást. Elindult a bűnbakkeresés, a baloldali pártok Márki-Zay felelősségét firtatják, és katasztrofális kampányát jelölik meg a kudarcos helyzet okaként. Gyurcsány „kapitánya” viszont szövetségeseire mutogat, ismét árulókról beszélt, illetve új párt alapításával akarja egy esetleges vereség után a saját politikai túlélését biztosítani – fejtette ki Nagy Ervin.

Úgy véli, mindennek ellenére sem tekinthető lefutottnak az április 3-i választás, fontos, hogy a Fidesz–KDNP kellően tudja motiválni a szavazóit, az elbizakodottság könnyen „elaltathatja” a jobboldali tábort. Továbbra is napirenden van a külföldi érdekcsoportok beavatkozása, a pedagógussztrájkot például egyre inkább kormányellenes tüntetéssé szélesítik a Soros-hálózat által támogatott NGO-k.

Az elemző kifejtette: a baloldal kapkod, kétségbeesetten keresi a mondanivalót, politikájuk gyűlöletkampánnyá redukálódott, míg a kormánypártok az eddigi eredményeket hangsúlyozzák, a munkahelyteremtés, a családtámogatási intézkedések, az adócsökkentés, a kulturális expanzió és a gazdasági növekedés folytatását ígérik. Míg Orbán Viktor a válságkezeléssel foglalkozik, a magyar–ukrán határon cselekszik, nemzetközi színtéren a békét próbálja elősegíteni, addig a baloldal folytatja a háborús retorikát.

Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András után a jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita, a momentumos Berg Dániel és a virtigli balliberális közszereplő, Iványi Gábor arról beszél, hogy katonákat, de legalábbis fegyvereket küldene az orosz–ukrán háborúba. Minél rosszabb az országnak, annál rosszabb a kormánynak, ami az ellenzéknek kedvezhet – vélekednek a baloldalon.

A március 15-i rendezvények, a Békemenet és az ellenzéki tüntetés is jól mutatta, hogy a kormánypártok pozitív kampánya mind nagyobb lendületet kap, míg a baloldal gyűlöletkampánya kifulladni látszik. A jobboldalon egységet, stabilitást tapasztalunk, a baloldalon viszont instabilitást és vízió nélküli protestpolitikát látunk – összegzett Nagy Ervin.

Kapcsolódó írásaink

Az ellenzék szembemegy az emberek akaratával

ĀHétértékelő. A március 15-i kormánypárti felvonulás kegyelemdöfés lehet a baloldal számára, olyan erődemonstráció, ami eldöntheti az országgyűlési választást – véli Deák Dániel