Belföld

Folytatódó pedagógusakciók, balos politikusokkal karöltve

Jelentős béremelés jön

Hiába mondta el sokadszor a kormány, hogy lesz béremelés az ágazatban, a hétvégén ismét utcára vonultak a pedagógusok.

Folytatódó pedagógusakciók, balos politikusokkal karöltve
Fotó: MH/Purger Tamás

A Kossuth téren tartott „kockásinges” kampányakció résztvevői azt hangoztatták, hogy a sztrájk alapjog, és magasabb fizetést követeltek. Az eseményen a szerdai tüntetéshez hasonlóan ismét feltűntek baloldali politikusok, ezúttal például Szél Bernadett és Wittinghoff Tamás szelfizett a tiltakozók gyűrűjében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma újra megkérte a szakszervezeteket, hogy a háborúra való tekintettel fontolják meg a sztrájk felfüggesztését. Egyúttal köszönetet mondtak a tanártársadalom elsöprő többségének, akik úgy gondolták, nem a sztrájknak van itt az ideje.

A tárca emlékeztetett, hogy a szerdai munkabeszüntetésben a tanárok 87 százaléka nem vett részt, és a hét második felében tovább csökkent az akciókba bekapcsolódók száma. Az Emmi rámutatott arra is – mint azt már Gulyás Gergely miniszter és Kövér László házelnök is egyértelművé tette – hogy a kormány partner a pedagógusok helyzetének javításában, és kész foglalkozni a bérek rendezésével. A kormányzat álláspontja szerint a tanárok követelései jogosak – szögezte le a tárca.

Megírtuk: a kormány Brüsszelben is tárgyal arról, hogy több százmilliárd forint uniós forrást igényeljen a tanárok fizetésének növelésére, így megvalósulhat az ígért, háromszor tíz százalékos emelés.

Kapcsolódó írásaink