Belföld

Z. Kárpát karlendítése nem egyedi jelenség

Több volt és jelenlegi jobbikos keveredett már antiszemita botrányba

Mélyen hallgatnak és terelnek a baloldal politikusai Z. Kárpát Dánielnek, a Jobbik alelnökének karlendítős videója kapcsán.

Z. Kárpát karlendítése nem egyedi jelenség
Az antiszemitizmusa miatt megbukott Bíró Lászlóhoz hasonló botrányba keveredett Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke
Fotó: Facebook

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja kamerák előtt arra a kérdésre, hogy mit szól a videóhoz, nemes egyszerűséggel sajnálatát fejezte ki, hogy a Fidesz az egyetlen párt, amelyik a választások előtt ilyen lejárató anyagokon dolgozik. Hajnal megfogalmazása annyira jól sikerült, hogy Tüttő Kata, Budapest főpolgármester-helyettese úgy rea­gált, hogy Hajnal Miklós mindent elmondott. A kérdéses videó egy, a Jewish Voice magazin online felületén megjelent cikk nyomán került nyilvánosságra.

A felvételen az látható, amint a Jobbik alelnöke, Z. Kárpát Dániel karlendítést végez, majd elneveti magát.
A régi Jobbik, új palackban című írás a párt történetét vizsgálva arra jut, hogy habár az elmúlt választások során a Jobbik erősen próbálta a magáról kialakított képet néppárti irányba eltolni, amíg ilyen politikusok, mint Z. Kárpát megtalálhatók a pártban, addig az antiszemitizmus és a szélsőjobboldaliság is megmarad a Jobbikban.

A cikk kitér arra is, hogy addig amíg Z. Kárpát a baloldali lista kilencedik helyén szerepel, addig az ellenzék listájának erkölcsi stabilitása is megkérdőjelezhető.

Nem a Jobbik alelnöke volt egyedül érintett antiszemita megnyilvánulásokban a párton belül. Bíró László például „tetűcsúszdás” zsidó turistákról és „zsidóuzsora banktőkéről” értekezett, továbbá a fővárosra „Judapestként” hivatkozott
a közösségi médiában. Bíró Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületében indult volna, azonban korábbi antiszemita megnyilvánulásai okán végül az ellenzék kihátrált mögüle, így visszalépett.

Kulcsár Gergely, a Jobbik korábbi parlamenti képviselője azzal kérkedett, hogy a pesti Duna-parton kivégzett zsidó mártíroknak emlékül szolgáló cipőkbe köpött, erről egy belső levélben tájékoztatta párttársait. Egy másik jobbikos képviselőtársainak szánt írásában „kamukausztról” értekezett, de olyan e-mailt is küldött, amelyben náci horogkereszt mintával kívánt boldog új évet. Pártjából kizárták, mindazonáltal a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben négy évvel ezelőtt szerzett képviselői mandátumához továbbra is ragaszkodik a politikus.

Z. Kárpát a sajtó kérdéseire nem tagadta a videón szereplő karlendítés tényét. Válaszában kiemelte: „Sosem voltam sem náci, sem antiszemita. Magam is elfogadtam a néppárti Jobbik elvi nyilatkozatát, amely egy keresztényszociális érték­rendet és világképet tükröz, ilyen az enyém is.”

Kapcsolódó írásaink