Belföld

A Gyurcsány-féle baloldal miniszterelnök-jelöltje ezt benézte

Márki-Zay Péter azt mondta, hogy „nyilvánvalóan az Európai Unióban sehol máshol nincs sem rezsicsökkentés, sem hatósági benzinár.”  A kijelentés nem igaz - hívta fel a figyelmet Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője közösségi oldalán.

A Gyurcsány-féle baloldal miniszterelnök-jelöltje ezt benézte
Márki-Zay Péter nap mint nap már megcáfolt álhíreket posztol, és hazug kijelentéseket tesz
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az elmúlt fél évben eddig nyolc uniós ország vezetett be a magyar modellel megegyező rendszert, legutóbb Szlovákia - emelte ki a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője.

Üzemanyagár-stopot pedig Horvátország például hazánkat megelőzően léptetett életbe, de éppen Márki-Zay nyilatkozata előtt pár órával jelentette be Szlovénia is, hogy maximalizálja a benzin és a dízel árát.

Márki-Zay elmondása alapján: a baloldal a rezsicsökkentés helyett, az uniós modellt követi majd.

Csakhogy egyetlen EU tagállamban sem működik a Márki-Zay által korábban javasolt tisztán piaci tarifaszabás - hívta fel a figyelmet Hortay Olivér.

 Jelenleg minden ország hatósági eszközökkel igyekszik enyhíteni a piaci árak változékonyságát/magas szintjét.

Ráadásul az Unió energiapolitikája központilag is egyre erősebben a rezsicsökkentési modell felé fordul: az Európai Bizottság például éppen egy egységes ársapka javaslat kidolgozásán fáradozik - zárta bejegyzésést.

Kapcsolódó írásaink