Belföld

Akik az alumíniumlétrában bíznak

A Migrációkutató Intézet munkatársai 2022-ben több alkalommal jártak a déli határ szerb oldalán, ahol interjúkat készítettek arab anyanyelvű bevándorlókkal.

Akik az alumíniumlétrában bíznak
Az egyik határsértő egy létrát próbált leereszteni a magyar oldalra
Fotó: Youtube/PoliceHungary

E beszélgetések során olyan információkra is fény derült, amelyek eddig jórészt ismeretlenek voltak a magyar nagyközönség számára. Kutatóik első kézből tájékozódhattak a Szerbiában tartózkodó migránsok motivációiról, emellett betekintést nyerhettek a hétköznapjaikba és ideiglenes lakóhelyeiket is testközelből szemlélhették meg. 

A kutatók jellemzően Észak-Afrikából és a Közel-Keletről származó bevándorlókkal készítettek interjúkat. Megállapításaik szerint az Algériából, Marokkóból, Tunéziából érkező migránsok többségéről elmondható, hogy hazájuk elhagyása mögött főként a gazdasági motívumok dominálnak, és kivétel nélkül valamelyik nyugat-európai országban óhajtanak letelepedni. A szíriaiak többsége viszont a háborús helyzet viszontagságai és az amiatt kialakult bizonytalanságok okán indul útnak. 

Az itt tartózkodók közös jellemzője, hogy Magyarországon keresztül szándékoznak illegálisan Nyugat-Európába, azon belül főképp Ausztriába, Franciaországba vagy Németországba jutni. 

A magyar határkerítés és a szigorú ellenőrzések jelentősen megnehezítik céljuk elérését, de kitartásukra jellemző, hogy képesek 8-10-szer – vagy egészen extrém esetekben akár több mint 50- szer – megpróbálkozni az irreguláris határátlépéssel - emelték ki a kutatás szerzői.

A teljes elemzést ide kattintva tekinthetik meg: Dobó Géza – Tárik Meszár: Akik az alumíniumlétrában bíznak – Migránsinterjúk a déli határ szerb oldalán

Kapcsolódó írásaink