Belföld

Orbán Viktort kétszer annyian látnák szívesen kormányfői pozícióban, mint baloldali kihívóját

Közel kétszer annyian látnák szívesebben Orbán Viktort kormányfői pozícióban, mint Márki-Zay Pétert – világít rá a Századvég márciusi, lapunkhoz hétfőn eljuttatott közvélemény-kutatása. A felmérés a politikai szempontból aktív magyarok körében – a településtípusok, az életkor, illetve a politikai önbesorolás szerinti bontásra is kitérve – feltárta a miniszterelnök-preferenciákat.

Orbán Viktort kétszer annyian látnák szívesen kormányfői pozícióban, mint baloldali kihívóját
Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A kutatás alapján kijelenthető, hogy a magyarok 62 százaléka a regnáló miniszterelnököt, Orbán Viktort látná szívesebben az ország élén a következő kormányzati ciklusban is, ezzel szemben Márki-Zay Pétert, a balliberális pártok kormányfőjelöltjének megválasztását csupán 32 százalékuk támogatná, tudatta a Századvég. A kutatók szerint érdekesség, hogy 2021 októberében még a megkérdezettek 41 százaléka látta volna szívesen a hódmezővásárhelyi polgármestert a miniszterelnöki pozícióban, vagyis Márki-Zay tábora 9 százalékponttal csökkent az elmúlt hónapokban.

Lakóhely szerinti bontásban megközelítve a miniszterelnök-preferenciákat elmondható, hogy a baloldali erők kormányfőjelöltje – a vidéki szavazók mellett – már a fővárosi választók többségét sem tudja sikeresen megszólítani. A felmérés rámutat arra, hogy a budapestiek 52 százaléka a hivatalban lévő miniszterelnök újraválasztását támogatná, míg Márki-Zay Pétert 43 százalékuk látná szívesen az ország élén. Ezen felül a megyeszékhelyen élők 58 százaléka, a városok és falvak válaszadóinak 68 és 66 százaléka Orbán Viktort támogatná baloldali kihívójával szemben, tudatta a Századvég.

A kérdés életkor szerinti megoszlását vizsgálva fontos hangsúlyozni, hogy a regnáló miniszterelnök a legfiatalabb választói közegben is népszerűbb Márki-Zay Péternél: a 18-29 éves szavazók 48 százaléka Orbán Viktort, 41 százalékuk a hódmezővásárhelyi városvezetőt látná szívesebben kormányfőként a következő ciklusban, mutattak rá az elemzők.

Márki-Zay Péter a politikai szempontból bizonytalanok körében sem számíthat jelentős támogatásra. A közvélemény-kutatás rávilágít arra, hogy a bizonytalan szavazók 43 százaléka Orbán Viktort, míg 10 százalékuk Márki-Zayt látná szívesen az ország élén a következő négy évben. A politikai értelemben középen álló megkérdezettek 45 százaléka a hivatalban lévő miniszterelnököt, míg 44 százaléka balliberális kihívóját támogatná.

Az emberek döntő többsége szívesebben látná Orbán Viktort a kormányfői poszton
Az emberek döntő többsége szívesebben látná Orbán Viktort a kormányfői poszton
Fotó: Századvég Alapítvány

Kapcsolódó írásaink

Az ellenzék szembemegy az emberek akaratával

ĀHétértékelő. A március 15-i kormánypárti felvonulás kegyelemdöfés lehet a baloldal számára, olyan erődemonstráció, ami eldöntheti az országgyűlési választást – véli Deák Dániel

Egy politikai analfabéta

Ā„Azt mondja, ő fog vezetni egy hatpárti szövetséget, amihez csatlakozik hetedikként az ő mozgalma, de egy nyolcadik pártot akar alapítani”