Belföld

Egy politikai analfabéta

„Azt mondja, ő fog vezetni egy hatpárti szövetséget, amihez csatlakozik hetedikként az ő mozgalma, de egy nyolcadik pártot akar alapítani”

Mondatainak manipulálására panaszkodott a baloldal miniszterelnök-jelöltje, majd stábját okolta a hibákért, aztán hosszan fejtegette, hogy nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni a rezsicsökkentést, legalábbis a tényleg rászorulók számára nem.

Egy politikai analfabéta
Márki-Zay legutóbb egy fiatalembert gúnyolt ki, mert vitába szállt vele
Fotó: MH

Kínos magyarázkodásba bonyolódott ismét Márki-Zay Péter, miközben tegnap délutáni élő Facebook-bejelentkezésében kérdésekre válaszolt. Újra azt állította: „soha nem nem mondtam olyanokat, amiket a Fidesz igyekszik kivágott mondatokkal a számba adni”. „A Fidesz bármire képes” – szögezte le, majd rátért arra, hogy „nem vagyok hibátlan, talán (!) tényleg hatgyermekesnek mondtam magam”. Ám szerinte „vannak olyan mondatok, amiket nem úgy mond el az ember, ahogy szerette volna, fáradtság vagy bármi egyéb okból”. Ilyennek tartja a fonyódi esetet is, amikor szó szerint az hangzott el: „azt, amit Orbán Viktor egy személyben megtestesít, ezt a szivárványkoalíciót úgymond, a liberálisokat, a kommunistákat, a konzervatívokat és a fasisztákat, ezt mi a szövetségben külön-külön képviseljük, gerinces emberként mindenki megtarthatja a saját világnézetét”.

Márki-Zay közölte, ekkor is csak annyi történt, hogy „átugrott egy félmondatot”, csupán „tévedés”, „elszólás” volt. Hozzátette azonban, olyan is van, hogy nem is ő mondja, csak „kikerül a Facebookra valami, ami nem egyértelmű”, ennek pedig az az oka, hogy „egy nagy stáb dolgozik együtt, talán kevesebbet, mint én, de ők is hibázhatnak”. Vagyis már a stábját is okolja.

Az egyik kérdező azt szerette volna tudni, „mi az akcióterv a rezsicsökkentés módosítására és a hatósági benzinár kivezetésére? Ha azzal nyitja a ciklust, hogy a benzinár kétszeresére, a rezsi meg háromszorosára nő, abból tuti tüntetéseket és lezárásokat csinál a Fidesz” (!).

„Teljesen egytértünk” – hangsúlyozta a baloldal kormányfőjelöltje, hozzáfűzve, „az Unióban sehol nincs sem rezsicsökkentés, sem hatósági benzinár, és mégis boldogabb országok. De ezeket az intézkedéseket nem lehet egyik napról a másikra kivezetni, a lakossági elégedetlenség miatt. /.../ Hosszú­ távon nyilvánvalóan az oldja meg majd a helyzetet, ha Magyarország is európai megoldásokat alkalmaz.”

„Arról kell gondoskodnunk, hogy azoknak az embereknek, akiknek a jóléte ezektől az intézkedésektől függ, aki tényleg rászorul, az kapja meg az államtól azt a segítséget, amitől neki fenntartható rezsicsökkentése lesz, az összes többi embernek a rezsicsökkentés az azt jelenti, ha például leszigeteljük uniós pénzből a házát”. Ismét világos beszéd, nem kell kivágni belőle semmit.

Mint ahogy az is sokatmondó, milyen arrogáns, fennsőbbséges stílusban beszélt Márki-Zay veszprémi utcafórumán egy fiatallal, aki vitázni merészelt vele. „Elnézést, Önt átengedték az iskolában?” – gúnyolódott a hódmezővásárhelyi polgármester, az őt körülvevők derültségére, majd folytatta rossz­ízű poénkodását: „Komolyan? Kettessel? Milyen iskolák vannak Magyarországon?” Látható, hogy mindenkit mélységesen lenéz, aki nem ért egyet vele.

Eközben az ellenzékben is mind többen bírálják, Ceglédi Zoltán baloldali elemző az ATV péntek esti műsorában politikai analfabétának titulálta Márki-Zayt, amiért pár héttel a választás előtt bejelentette egy új párt létrehozásának tervét. „Olyan a világon nincsen, hogy valaki azt mondja, válasszuk meg miniszterelnöknek, és ő fog vezetni egy hatpárti szövetséget, amihez csatlakozik hetedikként az ő mozgalma, de egyébként ő egy nyolcadik pártot akar alapítani” – fogalmazott Ceglédi.

Kapcsolódó írásaink