Belföld

Több mint hetvenezerre nő a bölcsődei férőhelyek száma

Több mint hetvenezerre nő a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma Magyarországon - közölte a családokért felelős parlamenti államtitkár szerdán a Facebook-oldalán.

Több mint hetvenezerre nő a bölcsődei férőhelyek száma
Zsigó Róbert: 2010-hez képest több mint duplájára nő a bölcsődei férőhelyek száma, és mintegy négyszer annyi településen válik majd elérhetővé
Fotó: MH

A kormany.hu cikke szerint - amelyet a bejegyzéshez csatoltak - 2010-hez képest több mint duplájára nő a bölcsődei férőhelyek száma, és mintegy négyszer annyi településen válik majd elérhetővé. 2010-ben 326 magyarországi településen mintegy 32 ezer, ma már 919 településen több mint 55 ezer férőhely van, és további bölcsődék épülnek, bővülnek - írták, hozzátéve: a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében megvalósuló bölcsődefejlesztési pályázatnak köszönhetően újabb mintegy 2700 bölcsődei férőhely jön létre.

Ismertették: a bölcsődefejlesztési program legfőbb célja, hogy a munka és a család közötti egyensúly kialakításában segítsen, és hogy a kisgyermekes szülők munkavállalásának ne legyen akadálya a férőhelyhiány. A bölcsődei ellátás rendszerének komplex fejlesztése hozzájárul ahhoz, hogy az országban lévő területi egyenlőtlenségek csökkenjenek, és egységes, magas színvonalú bölcsődei ellátás legyen elérhető - hangsúlyozták. Tudatták azt is, hogy nemcsak a férőhelyek száma nőtt, hanem a bölcsődei dolgozók anyagi megbecsülése is jelentősen javult 2010 óta.

Zsigó Róbertet idézve azt írták: míg a baloldal kormányzása alatt sorra zárta be a bölcsődéket és két évre csökkentette a gyes időtartamát, addig a Fidesz-KDNP vezette kormány három évre hosszabbította a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) időtartamát.

A gyermekgondozási díj (gyed) extra 2014-es bevezetése óta a munkabér mellett a családtámogatást is megkapják a szülők, a nagyszülői gyed bevezetése óta pedig már az édesanyákon és az édesapákon kívül a nagyszülők is otthon maradhatnak gyed-en a kisgyermekekkel, ha a család úgy dönt - emlékeztetett az államtitkár, hozzáfűzve: tavaly július 1-jétől az édesanyák a gyermek féléves koráig több pénzt kaphatnak kézhez, mint a gyermekvállalást megelőző időszakban.

A cikk szerint Zsigó Róbert közölte azt is: a kormány az elmúlt években több mint 177 milliárd forintot fordított magyarországi és európai uniós forrásból a bölcsődei ellátás fejlesztésére, így különösen a férőhelyek bővítésére és korszerűsítésére, a 2021-2027 közötti fejlesztési időszakban pedig további csaknem 100 milliárd forint összegű fejlesztési forrás lesz elérhető komplex bölcsődefejlesztésre.

A bölcsődefejlesztések kiterjesztése a választás szabadságát adja a kisgyermekes magyar családoknak. „Magyarország így a gyermekes családok megbecsülésében is előre megy, nem hátra” - olvasható a kormany.hu-n.

Objektum doboz

Láng Zsolt, a Fidesz budapesti választmányi elnöke a kormánypárt fővárosi szervezetének Facebook-oldalán közzétett videóban arról számolt be, hogy négy budapesti önkormányzat és két egyházi intézmény 5 milliárd 350 millió forint értékben nyert forrást a kormány bölcsődei férőhelyek bővítésére kiírt pályázatán, amelyet az európai uniós helyreállítási alapot előfinanszírozva hirdettek meg. A fővárosban ezzel 370 új férőhely jöhet létre - tudatta.

 Kiemelte, hogy a döntés nem pártpolitikai alapon történt, hiszen például a baloldali vezetésű II. kerület mintegy félmilliárd forintot nyert.

„Ha a magyar kormányon múlik, akkor Budapest is előre megy, nem hátra” - mondta Láng Zsolt.
 

Kapcsolódó írásaink