Belföld

Róna, avagy a „teljesen erkölcstelen figura”

A hetvenkilenc éves jogász-közgazdász Róna Pétert jelöli köztársasági elnöknek a baloldal, ám személye a szekértáborukban is hangos kritikákra talált.

Róna, avagy a „teljesen erkölcstelen figura”
Róna Péter
Fotó: MH

Róna Péterrel jobboldali ember természetesen nem tud azonosulni: a Gyurcsány-kormány extanácsadója több ízben bírálta a jelenlegi kormányt, sőt már 2011-ben azt jövendölte, hogy szerinte Orbán Viktornak egy éven belül mennie kell, mert az Európai Unió majd hazánk vezetését is a saját embereire bízza. Abszurd dolgokat hangoztatott a migránsválság kapcsán is.

Úgy vélte: „Magyarországon illegális bevándorlási veszély nincs, illegális bevándorlást az égvilágon senki sem támogatott, Soros György ilyet soha nem mondott.” Később a hívatlan vendégek válogatás nélküli befogadása mellett foglalt állást: azt mondta, a hontalanok befogadása nem felületes liberalizmusból, hanem a legmélyebb, a Bibliát is átszövő keresztény eszmékből fakad - írtuk korábban.

Komoly bírálatok érik a baloldali tábor felől

Király Júlia, Simor András, Békesi László, Gábor György, de Lattmann Tamás se fogta vissza magát, amikor szembesült vele, hogy az ellenzék Rónát támogatja.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi elnöke Facebook-oldalán ellenezte Róna Péter jelölését.

A könyvvizsgáló cégeket sokszor megvádolják azzal, hogy szinte bármilyen mérleget aláírnak és szemet hunynak ügyfeleik kisebb-nagyobb disznóságai felett – kezdte Simor András a Róna, mint köztársasági elnökjelölt című bejegyzését.

„A kétezres években volt szerencsém egy könyvvizsgálással is foglalkozó nagy nemzetközi tanácsadó céget vezetni. Azalatt a hét év alatt, amíg ott voltam, egy esetben mondtuk azt, hogy egy ügyfél mérlegét nem írjuk alá, és inkább lemondunk a megbízatásunkról. Az ok az volt, hogy olyan összegeket számoltak el bevételként, amelyek nem voltak valósak, így a pénzügyi beszámolójuk nem a valóságot tükrözte" – folytatta a volt jegybankelnök.

Meg is nevezte a vállalkozást: ez a NABI volt, amelynek igazgatósági elnöki posztját Róna Péter töltötte be.

„Egyébként, ha valaki üzletembereket megkérdez Budapesten, akiknek volt kapcsolata Rónával, sok jót nem hall róla. Véleményem szerint egy teljesen erkölcstelen figura" – tette hozzá Simor. Megjegyezte azt is, hogy ő már egy ideje sem nem háborodik fel és nem lepődik meg semmin, de Göncz Árpád századik születésnapját követően ez a hír sokkolta. „El sem tudom képzelni, mit jelent ez a hír az ellenzéki összefogás egészére nézve" – zárta sorait Simor.

Hozzászólásban reagálva Békesi László korábbi pénzügyminiszter is egyetértett, kijelentve, hogy: Róna egy ellentmondásos, gátlástalanul törtető figura.

Teljesen tönkretett egy magyar céget

Róna Péter teljes káoszt és gigaveszteséget okozott a buszgyártással foglalkozó kaposvári NABI-nál (North American Bus Industries), az átláthatóság teljes hiányát állapították meg, majd kirúgták őt és fiát a cégből. A vállalat azóta meg is szűnt.

Róna Péter és fia 2001-ben került a NABI-hoz. Ekkortól kezdve merült fel egyre több probléma a magyar cég gazdálkodásával kapcsolatban. Először a Deloitte könyvvizsgáló cég (itt dolgozott Simor András) felmondta a NABI-tól kapott megbízásokat, mert a társaságtól nem kapott meg időben dokumentumokat. A könyvvizsgáló több kifogással élt a NABI gazdálkodásával kapcsolatban, például a cég nem teljesítette 72,5 millió dolláros tartozását a bankoknak.

Thronton Sanders, a NABI amerikai leánycégét 1997-ig vezető igazgatója azt mondta Róna tevékenységéről, hogy a finanszírozási és működési nehézségeket sorozatos stratégiai, strukturális és menedzsment hibák okozták. 2003 második felében pedig létszámleépítést jelentettek be a cégnél.  Róna azzal magyarázta a működési problémákat,hogy a forint erősödése komoly negatív hatást gyakorolt a társaság gazdálkodására. 

Sem a leépítések, sem az átalakítások nem segítettek a cégen, ezért 2004-ben, amikor már menthetetlenül megromlott a NABI helyzete, a társaságon belüli nyomásra Róna július elején bejelentette visszavonulását, és fiával együtt kilépett a NABI vezetőségéből. Róna valódi tevékenységére a 2005-ben kiadott,az előző évről szóló gyorsjelentésben derült fény. A 45 millió dolláros egy negyedév alatt termelt adózott veszteséggel a társaság a saját tőkéje 83 százalékát elvesztette (azaz a részvények könyv szerinti értéke ennyivel csökkent). A transzparencia hiánya totális méreteket öltött - szerepelt a jelentésben. Róna tehát gyakorlatilag bedöntötte a céget.

Demagóg vádaskodásban és rémhírterjesztésben erős

Róna 2010 óta már párszor megjósolta az emberek tömeges elszegényedését, egy éven belüli gazdasági csődöt, kormánybukást, hasonlította már a kormányt az olasz fasisztákhoz de a szovjet kommunistákhoz is. Jóslatai szerencsénkre soha nem következtek be - írta Merényi P. Gábor közgazdász lapunk hasábjain a „Róna, avagy az ellenzéki anomáliáik tökéletes megtestesítője” c. publikációjában.

A baloldal jelöltje közgazdász mivoltát elsősorban arra használja fel, ami éppen az érdekében áll - írta egy korábbi véleménycikkében Rónáról.

A Fidesz államfőjelöltje Novák Katalin volt családügyi miniszter.

Kapcsolódó írásaink