Belföld

Pragmatikus gazdasági együttműködésre van szükség a magyarok szerint

Az aktív magyar válaszadók jelentős többsége, 71 százaléka nem ért egyet Márki-Zay Péter állításával, és úgy gondolja, hogy pragmatikus együttműködésre van szükség az oroszokkal való gazdasági kapcsolatokat illetően – derül ki az Alapjogokért Központ aktuális közvélemény-kutatásából.

Pragmatikus gazdasági együttműködésre van szükség a magyarok szerint
Alapjogokért Központ: Az aktív magyar válaszadók jelentős többsége, 71 százaléka nem ért egyet Márki-Zay Péter állításával
Fotó: MH/Purger Tamás

Az országosan reprezentatív kutatás az ukrán-orosz háború kitörését követő időszakban mérte fel azt, hogy mit gondolnak a magyarok arról a Márki-Zay-féle állításról, miszerint Orbán Viktor „elárulta” Magyarországot és a nyugati szövetségeseit akkor, amikor az oroszokkal való gazdasági kapcsolatok kiépítését támogatta. A megkérdezettek közül tízből heten mondták azt, hogy nem értenek egyet a baloldali miniszterelnök-jelölttel.

Vagyis az aktív szavazók 71 százaléka az ukrán-orosz konfliktus ellenére sem gondolja azt, hogy magyar részről a pragmatikus gazdasági kapcsolatokra való törekvés elítélendő lenne és a válaszadóknak csak egy kisebbsége, 16 százaléka ért egyet a baloldali jelölt állításával.

Alapjogokért Központ: Pragmatikus gazdasági együttműködésre van szükség a magyarok szerint
Alapjogokért Központ: Pragmatikus gazdasági együttműködésre van szükség a magyarok szerint
Fotó: Alapjogokért Központ

Még beszédesebb ugyanakkor az, hogy a magukat ellenzéki szimpatizánsnak vallók sem osztották a kárpátaljai magyarokat oroszbarátsággal megvádoló hódmezővásárhelyi polgármester véleményét: relatív többségük, 46 százalékuk szerint is fontos a pragmatikus gazdasági kapcsolatokra való törekvés az oroszokkal, míg 33 százalékuk egyetértett Márki-Zay megfogalmazásával.

Kapcsolódó írásaink

Tolvaj kiált tolvajt

ĀMárki-Zay ismét támadta az árstopot, és egyértelmű, hogy a korlátlan piacgazdaságot istenítő politikus az elszabadult energiaárakat is a magyar családokkal fizettetné meg