Belföld

A zuglói ügyekben Karácsony hallgatása igazán beszédes

A főpolgármester számonkérése megkerülhetetlen, nem mutogathat az őt hatalomba segítő szocialistákra – a Fidesz az érintetteket a vizsgálóbizottságban is meghallgatná

Karácsony Gergely politikai karrierjét éveken keresztül az az MSZP egyengette, amelynek korrupciós ügyei mögött a Párbeszéd társelnöke állt, és amely maffiaszerű tevékenységéről már nem is szeretne tudni a főpolgármester. A Fidesz az érintetteket a fővárosi vizsgálóbizottságban is meghallgatná.

A zuglói ügyekben Karácsony hallgatása igazán beszédes
Horváth Csabával és Tóth Csabával „szétlophatta Zuglót” a főpolgármester
Fotó: Facebook

Karácsony Gergely hiába burkolózott mély hallgatásba az utóbbi hetekben a maffiaszerűen működő zuglói és fővárosi ügyekben, a személyes felelősségét nem tudja megkerülni, hiszen éppen ezeknek a korrupciós eljárásoknak eltűrése révén szárnyalt mindeddig a politikai karrierje. Az MSZP nélkül gyaníthatóan már nem létezne a főpolgármester pártja, a Párbeszéd sem, s bár most már igyekszik úgy tenni, mint akinek semmi köze nincs az egészhez, valójában pontosan tudhatta, mi is történt.

A Zuglónak egymilliárd forint veszteséget okozó parkolási „üzletet” ugyan Karácsony valóban nem szavazta meg a testületi ülésen, ám ahogy jelenleg, úgy akkor is sunyin hallgatott, amit ékesen példáz, hogy ő maga volt – a Tóth Csabának és Horváth Csabának százmilliókat hozó – parkolási szerződés előterjesztője, amit képmutatóan nem szavazott meg, sőt bár megvétózhatta volna, mégsem tette, helyette aláírta a megállapodást.

Ezért is idézik mostanában gyakran a 2019-es önkormányzati választás előtt mondott szavait: „Ha visszamegyek Zuglóba, akkor ott engem elásnak. Az a baj, hogy… Most tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni.” Az elásásra utaló szavak pedig talán legkevésbé sem tekinthetők szimbolikus hasonlatnak, hiszen az érintett időszakban tűnt el rejtélyes körülmények között az a bizonyos Sápi Attila zuglói szocialista képviselő is.

Erre utalt Bús Balázs korábbi óbudai polgármester is közösségi oldalára írt bejegyzésében, ahol úgy fogalmazott: „Karácsony Gergely vezetésével a Párbeszéd és az MSZP páros szétlopta Zuglót. Ez az a hely és idő, ahol/amikor nyomtalanul eltűnt egy szocialista képviselő. Valószínűleg elásták, ahogy Karácsony későbbi szavaiból erre lehet következtetni. Karácsonyék és Szabó Tímeáék ugyanezt művelik most már két éve Budapesten és Óbudán is. Amit lehet, eladnak, tönkretesznek, kosz, szemét mindenhol, de az elvtársak szépen gyarapodnak. Közben nyilvános akasztásokról méláznak, és folytatják gyűlöletkeltő háborús uszításaikat, mások pedig mentik az ukrajnai menekülteket, szállást adnak, és a békéért valóban tesznek is.”

A Fidesz budapesti elnöke, Láng Zsolt a Hír TV-nek nyilatkozva kijelentette: „A zuglói parkolási botrány újabb bizonyíték arra, hogy a cápák, amelyekről Bajnai Gordon beszélt, ott úszkálnak a baloldali pártok körül.” A kormánypárt fővárosi frakcióvezetője emlékeztetett, hogy Karácsony főpolgármesteri kampányában többek között átláthatóságot és egységes parkolási rendszert ígért Budapestnek, ehelyett csak az általa aláírt korrupciógyanús parkolási szerződés látott eddig napvilágot.

„Így működik a baloldal, ha a hatalom közelébe kerül!” – szögezte le Láng Zsolt. A Fidesz azonban nem hagyja ennyiben az ügyet, és a szervezet közösségi oldalán felhívta a figyelmet arra, hogy ha a baloldali pártok 2020-ban létrehozták a múltfeltáró bizottságot, akkor az érintettek most foglalkozzanak a budapesti parkolási rendszer kapcsán a zuglói korrupciógyanús esetekkel. „Javasoltuk, hogy Tóth Csabát, Horváth Csabát, Molnár Zsoltot és Baja Ferencet is hívják meg, hogy elmondhassák hogyan működött a sajtóban olvasható parkolási maffia. Erről Bagdy Gábor írt levelet Havasi Gábornak (Momentum), a vizsgálóbizottság elnökének” – írták.

Kapcsolódó írásaink