Belföld

Parkolási üzlet Zuglóban, szocialista módra

Karácsony Gergelynek jogában állt volna megvétózni a szerződést, megakadályozni a kerület pénzének széthordását, de nem tette, inkább lapított

A Zuglónak egymilliárd forint veszteséget okozó parkolási „üzlet”  2017-ben, Karácsony Gergely polgármestersége idején kezdődött.

Parkolási üzlet Zuglóban, szocialista módra
Együtt a nagy hármas: Karácsony Gergely, Tóth Csaba és Horváth Csaba
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Móricka-színvonalú ügyészségi anyagot kaptam, aminek se füle, se farka” – így magyarázkodott a zuglói parkolási botrány kapcsán a szocialista Horváth Csaba, Budapest XIV. kerületének polgármestere, akit az ügyészség korrupciós bűncselekménnyel gyanúsít. Egy tanú, a parkolásüzemeltetést végző cég vezetője szerint 2017 és 2019 között minimum 250 millió forintot, a profit felét adta át Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselőnek és Horváth Csaba fővárosi MSZP-s politikusnak. A polgármester tagad, és most azzal nyugtatja a zuglóiakat, hogy ő Hadházy Ákost, a baloldal reménybeli elszámoltatóját, jogi végzettség nélküli „főügyészét” fogja felkérni az ügy kivizsgálására.

Ezzel a felkéréssel Horváth momentán némi késésben van, mert a SIS Parking Kft. vezetője a kihallgatási jegyzőkönyv szerint azt is állította, hogy a vesztegetési folyamat 2019 őszén ért véget, addig az időpontig a fenti, nagyjából negyedmilliárd forinton túl Horváth Csabának három-négy alkalommal további 10–12 millió forintot adott át. Horváth mellett Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogát is kikérte az ügyészség, amiről a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen dönt majd az Országgyűlés, ám hétfőn a bizottság a mentelmi jog felfüggesztését javasolta.

A vesztegetési pénzt személyesen átadó Fuzik Zsolt, aki a vádhatósággal minden bizonnyal vádalkut kötött, arról nem tudott beszámolni, hogy a két politikus miként osztozott a „profit felén”, de az bizonyos, hogy a két szocialista politikus között bizalmi volt a kapcsolat, ugyanis 2012-ben a szocialisták Horváth Csaba megüresedő listás helyét éppen Tóth Csabának ajánlották fel az Országgyűlésben. Ezt a kis szívességet viszonozta Tóth Csaba Zuglóban később, amikor Karácsony megüresedő polgármesteri posztjára 2019-ben éppen Horváth Csabát jelölték polgármesternek.

A Zuglónak egymilliárd forint veszteséget okozó parkolási „üzlet” egyébként 2017-ben, Karácsony Gergely polgármestersége idején kezdődött. Az ügy már ekkor gyanús lett, ahogy Várnai László, a Civilzugló Egyesület önkormányzati képviselője jelezte, a kerület szocialista többségű tulajdonosi és közbeszerzési bizottsága egymilliárdról 1,4 milliárd forintra emelte a megvásárolni kívánt műszaki és szolgáltatási tartalom becsült értékét. Karácsony, aki nem szavazta meg a parkolási céggel kötendő szerződés előterjesztését, az elhallgatást, a szemet hunyást választotta. Jogában állt volna megvétózni a parkolási szerződést és megakadályozni a kerület pénzének a széthordását. Várnai szerint a parkolási biznisz áterőltetője, a zuglói MSZP gondosan lapított, és csendben készült arra is, hogy újabb bábot, egy felkészületlen, messziről hozott bonviván-strómant, Horváth Csabát ültessen a zuglói polgármesteri székbe.

Érdemes felidézni, hogy Karácsony a 2019-es önkormányzati választások előtt kiszivárgott hangfelvételen azt mondta Horváth Csabáról, ő „egy k…a nehéz falat, egy szikla”, akinek az alternatívája egy iskolaigazgató lett volna, akit a zuglói szocik akartak. Aki két perc után már nem fogja tudni, hol van, így annak rendje és módja szerint zavartalanul szétlophatnak mögötte mindent – hangzott el a felvételen.

Kapcsolódó írásaink

Sötét ügyek Zuglóban

ĀLehetséges, hogy Karácsony Gergely tévedett, amikor azt mondta Horváth Csabáról: neki „legalább annyi esze van, hogy tudja, mi az, amiért börtönbe lehet menni”