Belföld

Magyarország erőn felül teljesít

„A kétségbeesett és nincstelen nők és gyermekek tömegeinek ellátása példátlan kihívást jelent hazánkban. Ám ezt a határmenti települések polgárai és vezetői, a humanitárius szervezetek, az egyházak, valamint a Kormány szoros összefogásával sikerül szervezetten és eredményesen kezelni" – jelentette ki Hölvényi György európai parlamenti képviselő az ukrajnai humanitárius válságról szóló keddi plenáris vitához benyújtott írásbeli felszólalásában. 

Magyarország erőn felül teljesít
A menekülteket befogadó ideiglenes menhelyre érkezők között sok a kisgyermek
Fotó: MH / Hegedüs Róbert

Európa a második világháború óta nem tapasztalt menekültválsággal néz ma szembe az orosz-ukrán háború miatt. Az ENSZ legfrissebb adatai szerint mára átlépte a 2 millió főt a menekülésére kényszerülő ukrán állampolgárok száma. A második legtöbb embert befogadó ország Magyarország, ahova eddig 190 ezren érkeztek  – jelentette ki a politikus. 

„A kétségbeesett és nincstelen nők és gyermekek tömegeinek ellátása példátlan kihívást jelent hazánkban. Ám ezt a határmenti települések polgárai és vezetői, a humanitárius szervezetek, az egyházak, valamint a Kormány szoros összefogásával sikerül szervezetten és eredményesen kezelni" – hangsúlyozta a képviselő. 

Hölvényi Magyarország humanitárius szerepvállalását részletezve elmondta: a kormány minden idők egyik legnagyobb humanitárius akciójában 600 millió forint értékű segélyt küldött Ukrajnába, és felállította a segítségnyújtásért felelős humanitárius tanácsot. Az állam szorosan együttműködik az egyházi szervezetekkel, valamint a Magyar Vöröskereszttel is.

A kormány Híd Kárpátaljáért mottóval különleges segélyakciót indított el a kárpátaljai régióban maradtak megsegítésére. Ennek keretében már több mint félmilliárd forintnyi felajánlás gyűlt össze.

Természetesen megszavaztuk azt a történelmi jelentőségű uniós javaslatot, hogy az Ukrajna felől menekülők azonnali, automatikus védelmet kapjanak. Országunk összesen 4900 harmadik országbeli állampolgár hazajutását segítette mentesítő repülőjáratokkal. „Örülök, hogy a helyszínen az Európai Bizottság alelnöke is meggyőződött a menekültekért kifejtett munkánkról és magas szinten elismerte azt. Magyarország azt teszi, ami ilyenkor minden ország kötelessége. Befogadja a menekülteket" – zárta felszólalását a politikus.

Kapcsolódó írásaink

Míg a kormány cselekszik, a baloldal csak beszél

ĀVarga Judit: Ilyenkor a leghangosabbak általában azok, akik 20-25 éve tettek helyett csak beszélnek. Ők azok, akik az elmúlt 12 évben csak ideológiákat gyártottak és politikai haszonszerzésre használták fel az áldozatokat