Belföld

Orbán: A háború egyre közelebb kerül a magyar határhoz

„Ez a harmadik háború, amely a szomszédságunkban zajlik a kormányzásom alatt. 1999-ben, egy nappal a belépésünk után a NATO beavatkozott a koszovói háborúba. 2014-ben a krími válság, most pedig a második ukrán–orosz háború jön szembe velem” - írta hétfő esti Facebook-bejegyzésében Orbán Viktor.

Orbán: A háború egyre közelebb kerül a magyar határhoz
Orbán Viktor miniszterelnök (k) a háború miatt Ukrajnából Magyarországra menekülők számára kialakított segítségponton Beregsurányban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A magyar kormányfő rámutatott: a nemzetközi politika nehéz műfaj, ő maga pedig több mint harminc éve űzi ezt a szakmát.

„A kormányzati tapasztalat előnye, hogy tudom, mi az a stratégiai nyugalom: keveset beszélni, akkor viszont pontosan, felelősségteljesen” - hangsúlyozta Orbán, aki szerint ilyenkor nem megengedhető, hogy a kampány szempontjai a nemzeti érdekek elé tolakodjanak. „Akár egy rossz mondattal is bajt lehet okozni. Háborús helyzetben a beszéd már fél cselekvés” - mutatott rá a kormányfő, emlékeztetve: az ellenzék fegyvereket akar küldeni, amivel majd oroszokra fognak lőni, vagy katonákat, akik majd az oroszok ellen fognak harcolni. „Ez azt bizonyítja, hogy nincs rutinjuk, nincs tudásuk, és hiányzik belőlük a felelősségérzet. Felelőtlen nyilatkozataikkal csak olajat öntenek a tűzre, ez pedig Magyarország érdekeivel ellentétes” - szögezte le Orbán Viktor, aki szerint kalandorpolitika helyett felelős politizálásra, biztonságra és stabilitásra van szükség.

Objektum doboz

A háború egyre közelebb kerül a magyar határhoz, mutatott rá egy hétfő délutáni posztjában Orbán Viktor. 

A miniszterelnök szerint ez azt jelenti, hogy a menekültek száma nőni fog, de meg is nyugtat mindenkit, hogy Magyarország felkészült a menekültek ellátására.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Példaértékű a menekültek segítése

ĀSzentkirályi Alexandra: Felemelő élmény látni, ahogy a magyarok egy emberként mozdultak meg, és segítik a háború elől menekülőket - Műtétekhez szükséges egyszer használatos eszközökkel segíti ukrajnai kórházak működését a Debreceni Egyetem