Belföld

Baloldali össztűz a rezsicsökkentés ellen

Leállítaná a Paks II beruházást a baloldal, ha áprilisban hatalomra jutna – lényegében erről beszélt egy tévéinterjúban a momentumos Cseh Katalin. A baloldali EP-képviselő arra nem tért ki, hogy milyen következményekkel járna az atomenergia lekapcsolása, nevezetesen, hogy Paks nélkül minden magyar családnak négyszer akkora rezsit kellene fizetnie, mint most. A Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal egyébként az orosz gáz ellen is hergel: ez szintén elviselhetetlen dráguláshoz vezetne.

Baloldali össztűz a rezsicsökkentés ellen
Márki-Zay itthon, a Momentum Brüsszelben támadja a magyarok pénztárcáját
Fotó: MH/Európai Parlament

A Paks II beruházás ellen harcol Brüsszelben a Momentum. Erről a párt uniós képviselője, Cseh Katalin számolt be, amikor a héten az ATV-nek nyilatkozott arról az ukrajnai háborúval kapcsolatos állásfoglalásról, amelynek részleteiről aznap szavazott az Európai Parlament.

Objektum doboz

„A határozat végső szövegébe, bevallom őszintén, momentumos javaslatra került be Paks II és az orosz kémbank szankcionálása” – jelentette ki Cseh Katalin. A baloldali politikus később arról beszélt, hogy Paks II felülvizsgálata szerinte a minimum a jelenlegi helyzetben. Azt is mondta: aki azt szeretné, hogy Magyarország leállítsa Paks II beruházását, az szavazzon a baloldalra, mert Márki-Zay Péter ezt nagyon egyértelműen megígérte – tudatta összeállításában az Origo.

Objektum doboz

Sajnálatos módon az interjúban arra nem tértek ki, milyen jelentősége van idehaza az atomenergiának, vagyis arra, hogy valójában mit is tesz kockára a baloldal. A helyzetet pontosan bemutatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium minap közzétett szakmai számítása. Eszerint ha a paksi atomerőmű által megtermelt villamos energiát hazánk a szabadpiacról szerezné be, akkor a családok rezsije a négyszeresére emelkedne. Egy család éves, 92 147 forintos költsége több mint negyedmillió forinttal nőne és egészen 356 693 forintig kúszna fel. (A számítás egy kétgyermekes, családi házban élő, a fűtést és a meleg vizet gázzal előállító háztartásra vonatkozik.)

A Paks II projektért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János a Századvég keddi szakmai rendezvényen úgy fogalmazott: ha nem építjük meg a két új paksi atomerőmű-blokkot, rövid idő alatt úgy járunk, mint Németország, ahol a villamosenergia mostanra a lakosságnak szinte megfizethetetlen – most a magyarországinak az ötszöröse –, de a vállalati felhasználóknak is nagyon drága az áram. Hozzátette: a paksi atomerőműben termelt áram kilowattórája jelenleg 12,2 forint, a naperőműveké 32-34 forint – a lakossági tarifa 37 forint –, ám míg az előbbi szinte folyamatosan (mintegy kilencven százalékban), az utóbbiak csak időszakosan (14–16 százalékosan) állnak rendelkezésre.

Mindezek alapján nyilvánvaló tehát, hogy az olcsó áram és a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartásához szükség van idehaza atomenergiára, és természetesen a Paks II beruházásra is.

A háború kirobbanása óta a baloldal más energetikai ötlettel is előállt. Eszerint az oroszok elleni szankciók részeként Magyarország zárja el, utasítsa vissza az orosz gázt. Hazánk gázellátásának nyolcvan százalékát az orosz gáz adja, s jelentős részben ezzel is fűtünk. A baloldal elképzelése, vagyis az orosz gáz lekapcsolása az ipar és az élelmiszer-ellátás akadozásához, az infláció megduplázódásához, munkahelyek tömeges megszűnéséhez és fűtetlen otthonokhoz vezetne.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom