Belföld

Az EMMI összes ágazata felkészült az Ukrajnából menekülők segítésére

Amikor nyilvánvalóvá vált, volt, menekült áradatra kell számítani, a Minisztérium összes ágazatát kértem, hogy dolgozzuk ki a teendőinket – mondta Kásler Miklós az Életközelben című videóinterjú sorozat legújabb részében, amelyben a menekültek megsegítése mellett beszélt a folyamatos egészségügyi fejlesztésekről is.
 

Az EMMI összes ágazata felkészült az Ukrajnából menekülők segítésére
Egyre többen menekülnek a háború elől a szomszédos országok egyikébe, többek között Magyarországra
Fotó: MH / Purger Tamás

Meg kell szervezni a coviddal kapcsolatos teendőket a menekültek esetében is – mondta a miniszter, miután a tárca összes ágazatát mozgósította az Ukrajnából érkező menekültekkel kapcsolatban.

Hozzátette: Magyarországon 13 féle kötelező vakcináció van gyermekkorban, Ukrajnában csak négy-öt. Meg kell nézni, hogy például a kolera és a hepatitis esetében milyen sorrendben, milyen dózisban kell lebonyolítani az oltakozást.

Ugyanez vonatkozik az egészségügyi ellátásra is a menekültek esetében – fogalmazott a miniszter, aki szerint a  Magyarországra érkező és itt maradó határon túli gyermekek online oktatását, az érettségire való felkészülést, az egyetemisták ellátását, vagy éppen a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház itt ragadt színészeinek elhelyezetését is meg kell szervezni.

„Rengeteg teendőnk van, és arra is készülünk, amit a közeli hetekben meg kell tennünk.”

A miniszter elmondta: az ágazatok mozgósításával egy időben született meg a kezdeményezés, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a háttérintézmények dolgozói gyűjtéssel támogassák a menekülteket. A héten négy teherautónyi és egy kamionra való szállítmány indult útnak – ismertette.

Kásler Miklós a háború mellett a folyamatos egészségügyi fejlesztésekről is beszélt. Kiemelte: amerikai-angol-francia mintára létrehozták a Nemzeti Egészségügyi Kutatási Ügynökséget azzal a céllal, hogy megszervezzék a magyarországi klinikai vizsgálatokat, és hogy világszerte tartsák a kapcsolatot a gyógyszergyárakkal, illetve a hasonló ügynökségekkel. Ettől azt várjuk, hogy a járvány alatt is emelkedő klinikai vizsgálati szám, a továbbiakban még határozottabban emelkedjen– mutatott rá a tárcavezető, aki hozzátette: az ügynökség és a Debreceni Egyetem között létrejött egy stratégiai megállapodás, amelynek keretében a Debreceni Egyetem elvállalta, hogy a résztvevő orvosoknak a képzését biztosítja.

Az életminőséget nem kizárólag a jövedelem határozza meg, hanem többek között a lakhatás – ezt pedig arra mondta a miniszter, hogy a kormány tízmilliárd forint feletti összeget különített el az egészségügyi szakdolgozók lakhatási körülményeinek javítására. Hozzátette: tizenöt megyei kórházban, egy városi kórházban, összesen tizenhét helyszínen építettek vagy újítottak fel nővérszállókat.

Három generáció az egészségért címmel pályázati program indult. Ezzel kapcsolatban elmondta: 110 milliárd forintból 143 csoportpraxis részesült támogatásban abból a célból, hogy a gyermekek egészséges életmódra nevelése, valamint a daganatos betegségek szűrése előtérbe kerüljön.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom