Belföld

Tömegével érkeznek a háború elől menekülők a magyar fővárosba

Özönlenek az emberek a Nyugati pályaudvarra befutó különvonatról, ami az ukrán–magyar határról szállítja Budapestre a háború elől menekülőket.

Tömegével érkeznek a háború elől menekülők a magyar fővárosba
Erejüket megfeszítve dolgoznak a segélyszervezetek munkatársai, szerencsére rengeteg az önkéntes
Fotó: MH/Katona László

A csarnok legszélső vágányára irányítják a szerelvényeket, hogy az érkezők azonnal hozzájuthassanak a segítséghez. A váróban a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának munkatársai várják étellel, gyümölccsel, bébiétellel, ásványvízzel, higiéniai termékekkel a menekülteket. A most érkezettek többsége fiatal afrikai vagy indiai diák, akik ukrán egyetemeken tanultak. „Az elmúlt két napban azt tapasztaljuk, hogy egyre több a nem ukrán nemzetiségű, harmadik országból érkező külföldi, őket angol nyelven tájékoztatjuk a lehetőségekről” – mondja érdeklődésünkre Nagy Gábor, a református szeretetszolgálat ágazatvezetője.

Erejüket megfeszítve dolgoznak a segélyszervezetek munkatársai, szerencsére rengeteg az önkéntes
Fotó: MH/Katona László

A MÁV és a segélyszervezetek között hamar kialakult a jó kapcsolat, a vasúttársaság előre jelzi, mikor érkeznek a különvonatok, hogy a civil szervezetek felkészülhessenek, feltölthessék pultjaikat. Még azzal is kalkulálhatnak, nagyjából hány menekültre számítsanak – a tegnap reggeli vonattal például ezerkétszázan érkeztek. A menekültek a segélyszervezetek – a föntebb említettek mellett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Vöröskereszt és a Katolikus Karitász – munkatársait elsősorban információért keresik fel, hogyan jutnak el a város egyik pontjáról a másikra, hol találják a nagykövetségüket, a repülőteret vagy a többi nagy pályaudvart.

A református szeretetszolgálat nyomtatott egy szórólapot is, amin ukrán nyelven is közlik az érkezőkkel, miben kérhetnek segítséget.

Rengeteg az önkéntes, a reformátusok honlapján már az első órában több mint ezren jelentkeztek. Egy rövid felkészítést követően zöld pólóval látja el a jelentkezőket. Egy-egy műszakban három munkatárs mellé kezdetben hat „zöld angyalt” osztottak be, de ahogy szaporodtak a feladatok, növelték a létszámot.

A délutános műszak az utolsó vonatig, késő estig kint van a pályaudvaron. Az önkéntesek között sok az ukrán tolmács, de vannak, akik más nyelven igyekeznek segíteni, elsősorban a harmadik országból származó menekülteknek. Az ukrán nemzetiségű Méhes Elizaveta az egyik csatorna híradójából tudta meg, hogy tolmácsot keresnek, azt mondja, nem volt kérdés számára, hogy azonnal jelentkezzen.

Egyre többen menekülnek a háború elől a szomszédos országok egyikébe, többek között Magyarországra
Egyre többen menekülnek a háború elől a szomszédos országok egyikébe, többek között Magyarországra
Fotó: MH/Katona László

Folyamatosan érkeznek a felajánlások a pályaudvaron is: van, aki önkéntesnek jelentkezik, más szállást vagy fuvart kínál, egy fiatal pár kézikocsin húz maga után több karton ásványvizet, míg egy középkorú hölgy arról érdeklődik a regisztrációs ponton, szükség van-e olasz tolmácsra. Újabb vonat fut be Záhony felől, az utasok között rengeteg a csak ukránul tudó anyuka kisgyermekkel. Egy Kijevből érkező csoport tagjai azt mondják, két-három napig tartott az út.

A Nyugati parkolójában egymás mögött álló buszokban melegedhetnek az érkezők, az egyikben egy nagymama dajkálja csöppnyi unokáját. Egy egyetemista lány elájul, kiderül, két napja nem evett, a Be­thesda Gyermekkórház itt tartózkodó önkéntes orvosai infú­ziót adnak neki. A Bethesdától két orvos és egy asszisztens van állandó ügyeletben, váltásban – mondja Bakancsos Edit aneszteziológus. Sok menekült azért keresi fel az orvosokat, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereit felírassa, vagy a gyerekeknek kérnek láz- és fáj­dalomcsillapítót.

Akiknek szállásra van szükségük, azokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koor­dinálásával helyezik el, de a segélyszervezetek is igyekeznek saját kapacitásaikból szabaddá tenni, amennyit csak lehet.

Özönlenek az adományok a magyar-ukrán határ melletti Tiszabecsre

Megállás nélkül érkeznek az adományokkal megrakott járművek a magyar-ukrán határ melletti Tiszabecs általános iskolájába, a határállomás magyar oldalán számos civil önkéntes és szervezet segít az Ukrajnából érkező menekültek ellátásában és utaztatásában.

Tiszabecsen a helyi általános iskolában alakították ki a menekülteket befogadó ideiglenes menhelyet, ahol rengeteg önkéntes dolgozik, kedden mintegy 3000 embert láttak el
Tiszabecsen a helyi általános iskolában alakították ki a menekülteket befogadó ideiglenes menhelyet, ahol rengeteg önkéntes dolgozik, kedden mintegy 3000 embert láttak el
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ukrajna felé alig van forgalom, onnan viszont folyamatosan érkeznek gyalog vagy autóval a kárpátaljaiak a magyar-ukrán határ legdélebbi átkelőjére, amelynek magyar oldalát elhagyva rögtön meleg ételt és élelmiszercsomagot kapnak a menekülők.

Kapcsolódó írásaink