Belföld

Sötét ügyek Zuglóban

Lehetséges, hogy Karácsony Gergely tévedett, amikor azt mondta Horváth Csabáról: neki „legalább annyi esze van, hogy tudja, mi az, amiért börtönbe lehet menni”

Mi van még a számláján a Városháza-botrányt szőnyeg alá söprő baloldali többségnek? – vetette fel a fővárosi Fidesz. Hadházy Ákos, a Gyurcsány-koalíció jelöltje mindenesetre sokat tudhatott, mégsem fordult a hatóságokhoz.

Sötét ügyek Zuglóban
Aktuálissá válhat a szlogen. Tóth Csaba (bal oldalon) és Horváth Csaba (jobbról a második) egy tavalyi eseményen
Fotó: Horváth Csaba Facebook-oldala

Tovább dagad a Zuglóból indult korrupciós botrány – állapította meg tegnap közösségi oldalán a Fidesz fővárosi szervezete. Felidézték, hogy Karácsony Gergely még a 2019-es önkormányzati választások előtt azt mondta Horváth Csabáról, hogy neki „legalább annyi esze van, hogy tudja, mi az, amiért börtönbe lehet menni”. Ebben is tévedett? – vetette fel a Fidesz, hozzáfűzve, „a mostanra már nyilvánvaló karácsonyi cinizmus és álszentség mellett joggal kérdezhetjük, mi ment Zuglóban a polgármestersége alatt?

És mi megy a fővárosban? A Városháza-botrányt szőnyeg alá söprő baloldali többségnek még mi van a számláján?”

A Legfőbb Ügyészség múlt pénteken közölte: megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba országgyűlési képviselő 2016-ban Horváth Csabával – a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére megkeresett egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereség felére tartottak igényt. Az eddig napvilágot látott információk szerint Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója negyvenmillió forintot kapott, Horváth Csaba polgármester és Tóth Csaba parlamenti képviselő minimum 250 millió forinton osztozott, Horváth pedig még ezen felül is kért három alkalommal hárommilliót.

A kenőpénzeket átadó férfi Baja Ferencnek, az MSZP egykori nagyágyújának is harmincmillió forintnyi összeggel tömte ki a zsebét.

A Gyurcsány-listán egyébként Molnár Zsolt és Horváth Csaba neve is szerepel.

Borbély Ádám, a Fidesz zuglói választókerületi elnöke, parlamenti képviselőjelöltje arra is felhívta a figyelmet, hogy bár mind több baloldali politikus neve merül fel az ügy kapcsán, a baloldal közös jelöltje, Hadházy Ákos ahelyett, hogy a hatóságokhoz fordult volna, nem tett semmit. Persze, Hadházy akkor sem hallatta a hangját, amikor Kisné Szivcsovics Nikolett momentumos önkormányzati képviselő esetére fény derült, aki a rászorulók helyett soron kívül kapott bérlakást úgy, hogy ő maga és családja milliós jövedelemmel rendelkezik.

Rózsa András alpolgármester pedig mintegy két évig volt összeférhetetlen a tisztségével, hiszen egy gazdasági társaságban töltött be vezető pozíciót. Hadházy Ákos kampányát segíti továbbá az a Várnai László, akit a bíróság már többszörösen elítélt garázdaságért, valamint Hadházy környezetében található Mórocz János, a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom zuglói vezetője is, aki két évet ült börtönben – mondta Borbély Ádám, aki a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott, Hadházy Ákos nemcsak Tóth Csaba zuglói székére, hanem a szerepére is pályázik.

Még egy Gyurcsány-fióka a fővárosnál


Luxusélet New Yorkban a budapestiek pénzén: mintegy egymilliót kap havonta Budapesttől Karácsony Gergely barátja – írta tegnapi számában a Metropol arról, hogy Korányi Dávid, Karácsony Gergely egyik tanácsadója impozáns, új építésű felhőkarcolóból segíti a főpolgármester munkáját. A lap információi szerint olyan penthouse-lakásban lakik, amelynek a bérleti díja havi minimum 6100 dollár, azaz átszámítva csaknem kétmillió forint. A New York előkelő negyedében található ötvenöt emeletes épületben lakást bérlők nem csak a gyönyörű panorámát, de a medencét, a konditermet és a könyvtárszobát is élvezhetik.

Korányi egyébként nem a fővárosban kezdte politikai pályafutását, hanem még Gyurcsány Ferenc elnökségének idején az MSZP-ben, ezután pedig Bajnai Gordon vette szárnyai alá. Miután 2019-ben a főváros vezetését átvette a baloldal, Korányinak is jutott egy tanácsadói szerződés. Az évi minimum tízmilliós fizetésért Korányira nem vonatkoznak túl szigorú szabályok ami a személyes jelenlétet illeti, így nyugodtan élheti a gondtalan milliomosok életét New Yorkban.

Ám nemrég a nyilvánosság láthatta munka közben is, egy hete ő tolmácsolt Karácsonynak egy mücheni biztonságpolitikai konferencián. Korányi emellett Soros György alapítványai által támogatott szervezeteknek is besegít: a pozsonyi székhelyű Globsecnél stratégiai tanácsadó, a Washingtonban székelő Atlantic Councilnál energiadiplomáciai vezető munkatárs.
(BNM)

Kapcsolódó írásaink