Belföld

Átgondolt, szakszerű tervezés az egészségügy területén is

Simicskó István: Magas színvonalú, korszerű és gyors ellátásban részesülhetnek a betegek a centrumkórházban, amelyben robotsebészeti technológiát is alkalmaznak majd

A legfejlettebb orvostechnikai eszközökkel, valamint egyedülálló informatikai és technológiai rendszerrel szerelik fel a Dél-budai Centrumkórházat, amely nemcsak a fővárosiak, de az agglomerációban élők számára is könnyen megközelíthető lesz – erről is beszélt lapunknak Simicskó István.

Átgondolt, szakszerű tervezés az egészségügy területén is
Újbuda országgyűlési képviselője is lobbizott azért, hogy a választókerületében valósuljon meg a beruházás
Fotó: MH/Purger Tamás

Az újbudai Dobogóra tervezett Dél-budai Centrumkórház a tervek szerint nemcsak a budapesti, de a körzeti agglomerációs településeken élők, összesen 1,2 millió ember egészségügyi ellátását javíthatja a jövőben – mondta lapunknak nyilatkozva Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője. Hangsúlyozta: óriási jelentőségű, hogy hamarosan Újbudán épülhet meg a Dél-budai Centrumkórház.

Egy modern, 21. századi egészségügyi központ jön létre azzal a céllal, hogy a betegek magas színvonalú, hatékony, és gyors ellátásban részesülhessenek. A hatalmas intézményben napi 24 órában háromszáz gyermek- és szülészeti ágy-, emellett további kilencszáz, akut ellátást biztosító férőhely várja majd az ellátásra szorulókat – közölte a KDNP parlamenti frakcióvezetője. Hozzáfűzte, a legfejlettebb orvostechnikai eszközökkel, valamint egyedülálló informatikai és technológiai rendszerrel szerelik fel a kórházat. Az épületegyüttest úgy alakítják ki, hogy a változó orvosi követelményeknek is meg tudjon felelni, illetve magzati műtők és robotsebészeti helyiségek is helyet kapnak majd a centrumkórházban.

A tervezésnél az is fontos volt, hogy egy már meglévő kórház átalakításával nem lehetett volna a tervezett összes funkciót maradéktalanul elérhetővé tenni a lakosság számára egy helyen, ám ezzel a beruházással mindez könnyen megoldható lesz – mutatott rá a kereszténydemokrata politikus. Kiemelte, hogy egyedülálló módon, robotizált technológiával szerelik fel az intézményt, ami tulajdonképpen egész Dél-Buda egyetlen általános profilú kórháza, a Szent Imre Kórház közelében épül majd fel a XI. kerületben, így ezzel nagyban hozzájárul a színvonalas és szakszerű ellátás biztosításához a régióban.
Simicskó István felidézte, hogy még honvédelmi miniszterként ő is lobbizott azért, hogy a választókerületében valósulhasson meg a beruházás, hiszen az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően tovább fejlődhet Újbuda. Az M1-es és M7-es autópálya bevezető szakasza melletti területre tervezett komplexum kiváló közlekedési lehetőséget biztosít majd mindenki számára, így nemcsak a budapesti, de a körzeti agglomerációs települések, többek között Törökbálint, Páty, Érd, és Budaörs lakossága is könnyedén megközelítheti majd a kórházat.

„A kormány átgondolt és szakszerű tervezést folytat az egészségügy területén is, az új centrumkórház kapacitását az érzékelhető társadalmi folyamatok figyelembevételével alakítják ki, különös tekintettel a Budapest környéki agglomeráció lakosságszámának emelkedésére” – hangsúlyozta a KDNP frakcióvezetője.

Megjegyezte, érdemes összevetni a jelenlegi jobbközép–konzervatív kormányzat és a korábbi baloldali kormányok idején az egészségügyet jellemző folyamatokat. „Míg a 2010 előtti időszakban kormányzati elképzelésként a fizetőssé tett egészségügy jelent meg, kórházi napidíjat és vizitdíjat kellett fizetnie a betegeknek az ellátásért, ma már a hálapénz fél évszázados káros intézményét is kivezettük a Magyar Orvosi Kamarával együttműködve” – emlékeztetett Simicskó. Kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt soha nem látott, átfogó, komoly orvosibér-rendezés történt, és az egészségügyi dolgozók is számottevő béremelést kaptak.

Kapcsolódó írásaink