Belföld

Újbudán is csupán megszorításokra futja a baloldaltól

Simicskó: A szocialista-liberális kormányok hagyományait követik, amikor az emberek biztonságát adó területektől vették el a pénzt, és a haverok kifizetéseit pörgették fel

A lakosság szempontjából fontos területekre Újbudán sem jut több pénz, hiába lenne erre forrása az önkormányzatnak – mondta lapunknak Simicskó István. A KDNP-s politikus kijelentette: a baloldali kormányzás a közvagyon kiárusításának veszélyét jelentené minden szinten.

Újbudán is csupán megszorításokra futja a baloldaltól
Megnőtt a kerületi vezetők javadalmazása, és további csaknem negyvenmillió forintot adnak megbízási szerződésekkel a holdudvarnak – mutatott rá Simicskó István, a KDNP újbudai képviselője
Fotó: MH/Purger Tamás

Rendszeresen visszatérő közhely a baloldali pártoktól, hogy az Orbán-kormány kivérezteti az önkormányzatokat. Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője lapunknak nyilatkozva leszögezte: ezt az állítást cáfolják a tények, Újbuda példája pedig azt mutatja, hogy kormányra kerülve az egész országot kiárusítaná a baloldal.

„A koronavírus-járvány által okozott gazdasági nehézségek idején különösen nagy elánnal hangoztatták ezt országszerte, tudomást sem véve az embert próbáló történelmi helyzetről, nem beszélve a szolidaritásról, vagyis hogy a kormányzat mellett az önkormányzatok is kivegyék a részüket a közös teherviselésből” – mondta Simicskó István.

Újbuda országgyűlési képviselője szerint a fővároshoz hasonlóan a XI. kerület sokpárti vezetése is jóval többet áldoz saját magára, mint az korábban történt, hiszen az új alpolgármesterek jelentős többletköltséget jelentenek a kerületnek. Ennek ellenére minden fórumon arról beszélnek, hogy pénzszűkében kénytelenek a kerület feladatait ellátni.

Csakhogy míg a kerület 2019-es költségvetése 27,8 milliárd forint volt, 2022-ben már 33,5 milliárd forintból gazdálkodhat Újbuda baloldali vezetése. „Tehát a saját teljesítményükről állítanak ki szegénységi bizonyítványt. Mindez annak a politikai narratívának a része, miszerint a keresztény-konzervatív kormányzat juttat kevés pénzt az önkormányzatoknak, pedig ez nem igaz – folytatta Simicskó, aki úgy látja, a lakosság szempontjából fontos területekre Újbudán sem jut több pénz, hiába lenne erre forrása az önkormányzatnak.

Vajon mivel magyarázza László Imre, a Gyurcsány-párt által delegált polgármester, hogy 2019-hez képest idén már csak töredéke jut a katasztrófavédelemre, a térfigyelő rendszerek üzemeltetésére, a lakóházfelújítási pályázatokra, a sportszervezetek, az egyházak támogatására, a polgárőrök és az önkéntes mentők segítésére – vetette fel a KDNP-s politikus. Hozzáfűzte, ugyanakkor hihetetlen mértékben megnőtt a helyi városvezetők és képviselők javadalmazása, és további majdnem negyvenmillió forintot adnak megbízási szerződésekkel a holdudvarnak.

A szocialista, liberális kormányok hagyományait követik, amikor az emberek biztonságát és kényelmét adó területektől vették el a pénzt, és a haverok, a „megbízható elvtársak” kifizetéseit, megbízásait a maximumra pörgették fel – állapította meg Simicskó István. Megjegyezte: sok más, DK-s vezetésű önkormányzathoz hasonlóan Gyurcsány Ferenc ügyvéd-barátja, a korábban már elítélt, és jelenleg is büntetőeljárás alatt álló Czeglédy Csaba is jelentős megbízást kapott a László Imre vezette önkormányzattól.

„Megdöbbentő az is, hogy Orosz Anna, a Momentum bukott vezéraspiránsa, aki a sokpárti paktumnak köszönhetően lett a kerület alpolgármestere, nem járult hozzá, hogy az átláthatóság jegyében a költségtérítések kapcsán is számlákkal kelljen azok valódiságát igazolnia” – közölte Simicskó. Kijelentette: ez is jól mutatja, hogy amit a kormányon számonkérnek, azon a maguk esetében könnyedén átlépnek.

A képviselő felidézte a közelmúlt legnagyobb újbudai botrányát, amikor a baloldali városvezetés jó áron el akarta adni a kelenföldi városközpontot, és az eljárást végül csak az újbudai polgárok és a kormánypárti képviselők összehangolt nyomása miatt függesztették fel. „Egyes kerületi politikusok szerint nyílt titok, hogy az áprilisi választások után visszatérne a vagyon elherdálásának gyakorlata” – figyelmeztetett a kormánypárti politikus.

„Sajnos ezek nem egyedi esetek, hanem a baloldalon általában jellemző vezetési gyakorlat” – hangsúlyozta Simicskó István, felidézve a budapesti Városháza-botrányt. Leszögezte: nem lehet kétségünk afelől, hogy a kormányrúd megkaparintása esetén az országot rutinszerűen állítanák rükvercbe, ami a közvagyon kiárusításának veszélyét jelentené minden szinten. Jól mondta Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök, „a szocialistákkal az a baj, hogy mindig kifogynak más pénzéből!”

Kapcsolódó írásaink

Felmondanák az újbudai szerződést

Ā„Az újbudai testületi ülésen arra kérjük a baloldali városvezetést, mondja fel a Gyurcsány Ferenc ügyvédjével, Czeglédy Csabával kötött szerződést. Várjuk a Momentum és Orosz Anna támogató szavazatait” – írta közösségi oldalán Simicskó István