Belföld

A közös balos lista alapján az ellenzékváltás elmaradt

Gyurcsány dominanciáját senki nem képes ellensúlyozni a baloldalon, a véglegesített lista arcvesztést jelent a Jobbik, a Momentum és az LMP mellett Márki-Zay Péternek is.

A közös balos lista alapján az ellenzékváltás elmaradt
Fotó: Dobrev Klára Facebook-oldala

Ellenzéki győzelem esetén Márki-Zay Péter önálló frakció hiányában könnyen elmozdítható lesz, míg Gyurcsány Ferenc megkerülhetetlen – hangsúlyozta lapunknak Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője a baloldali pártok közös listáját elemezve. Hozzátette: Márki-Zaynak így hosszú távon azzal kell szembenéznie, hogy a választások eredményétől függetlenül nem lesz mögötte valódi szervezeti háttér, egy esetleges győzelem után pedig hasonló helyzetbe kerülne, mint Medgyessy Péter 2004-ben. Azaz amennyiben nem ért egyet a hat párt valamelyikével, leginkább a két legnagyobb, azaz a DK és a Jobbik akaratával, akkor azonnal elmozdítják.

A lista véglegesítésének elhúzódása az elemző szerint azt mutatja, hogy az ellenzéki összefogás egysége csak addig tart, míg Orbán Viktor ellen kell politizálni. Ha programról, szervezeti kérdésekről, vagy a hatalmi alkukról van szó, megbomlik az összefogás. Hiába ügyeltek kínosan arra, hogy ne legyen nyilvános vita, jó látható volt az, hogy a biztos képviselői helyekért ádáz küzdelem folyt. Sokak számára az ellenzéki listán való szereplés nem politikai szolgálat lehetőségét, hanem egzisztenciális túlélést jelent – állapította meg Nagy Ervin.

Rámutatott: a listán egyértelműen Gyurcsány érvényesítette befolyását: Dobrev Klára és ő is az első tízben szerepel. Másfél évvel ezelőtt a Jobbik mellett az LMP és a Momentum is azt követelte, hogy Gyurcsány Ferenc ne legyen a közös listán, és ne vállaljon főszerepet, a végeredmény ezért arcvesztést jelent a Jobbik, a Momentum és az LMP mellett Márki-Zay Péternek is, aki többször is ellenzékváltásról beszélt.

Kitért arra is: a listán szereplő nevek mutatják, hogy a 2018-ban elbukott ellenzék konzerválta magát, a momentumos politikusokkal ugyan kiegészült, de semmiképpen sem újult meg. A Momentum ugyanakkor amit megnyert a réven, azt elvesztette a vámon, azaz „varázstalanította” az önmagáról kialakított képet, így a parlamentbe kerülés után vélhetően el fogja veszíteni szavazóinak nagy részét.

Gyurcsány dominanciáját senki nem képes ellensúlyozni a baloldalon: a DK–Jobbik-paktumnak köszönhetően Jakab Péterék a második legerősebb ellenzéki pártként fordulhatnak rá a választásokra, ám hosszú távon a Jobbik lesz a totális összefogás legnagyobb vesztese. A párt végleg elvesztette szuverenitását, és mondanivalójában sem különbözik már a többi baloldali párttól.

Gyurcsány Ferenc befolyására utal az is, hogy a politikai tapasztalattal nem rendelkező Kálmán Olga és a magánéleti botrányokba keveredett Gréczy Zsolt is befutó helyre kerül, annak dacára, hogy a szövetségeseknek kezdetben voltak kifogásaik. Több vezető baloldali politikus, így Szabó Tímea, Kunhalmi Ágnes, Mellár Tamás, Tordai Bence vagy éppen az MSZP-ből a DK-ba átlépő Molnár Gyula is azt kockáztatja a listán elfoglalt helyével, hogy ha nem nyeri meg egyéni körzetét, nem kerül be a parlamentbe.

Kapcsolódó írásaink