Belföld

Csontvázak a szocialisták páncélszekrényében

Számlagyárügy: alapszervezeti elnökök nevére utaltak ki úgynevezett „ellátmányokat”, ám az utalványok fiktívek voltak, a megnevezettek semmit sem tudtak az egészről

Sikkasztás megalapozott gyanújával nyomoznak a Pest megyei MSZP-s számlagyárak ügyében. A pártvezetés tudott a 2012 és 2015 között történt ügyekről, ám a mindenkori elnökök a szőnyeg alá söpörték ezt a problémát.

Csontvázak a szocialisták páncélszekrényében
Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan is tudott az ügyről
Fotó: MH

Másfél évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy Both János, az MSZP egykori országgyűlési képviselője és Vác korábbi polgármestere 2019-ben tett feljelentése alapján az ügyészség nyomozást rendelt el a Pest megyei szocialista számlagyárak ügyében. A BRFK-t jelölték ki a nyomozás lefolytatására, ami jelenleg is tart. Mint megtudtuk, a bűncselekmény minősítése azonban változott, korábban okirat-hamisítás miatt, jelenleg már jelentős értékre elkövetett sikkasztás megalapozott gyanújával folyik az eljárás.

Forrásaink arról is beszámoltak, hogy tavaly decemberben például a nagykátai, idén januárban a dunakeszi, míg a napokban az egykori ráckevei alapszervezeti elnököt hallgatták meg tanúként az MSZP Pest megyei szervezetében a 2012 és 2015 közötti időszakban történt fiktív ellátmányok miatt. Több tucat alapszervezeti elnök nevére utalványoztak pénzt, ám valójában az elnökök ezt az ellátmányt nem kapták meg, sőt nem is tudtak róla. A feljelentőtől, Both Jánostól tudjuk, hogy az alapszervezeti elnökök ténylegesen semmilyen ellátmányt nem kaptak, Kiss Zsolt Pest megyei irodavezetőtől nem vették át azokat az összegeket, amelyek összességében tízmilliókra is rúghatnak.

Az ügy akkor bukott ki, amikor a Jókai utcai pártszékházból történő 2016-os költözéskor a hórukk munkások kérték a páncélszekrény kiürítését, s ekkor potyogtak ki a tömbök. A jelenlévők közül többen ekkor döbbenten értesültek arról, hogy ők papíron ellátmányt kaptak. Összesen ötvenkét Pest megyei alapszervezeti elnök nevére írtak ki úgynevezett „ellátmányt”.

Az idő tájt egyébként az MSZP későbbi elnöke, Tóbiás József volt a Pest megyei területi szervezet első embere, a jelenlegi váci alpolgármester, Kiss Zsolt pedig az irodavezetője. Kettejük neve szerepelt azokon az utalványokon, amelyeket Both János volt váci alapszervezeti elnök lakásának garázsa előtt egy zsákban tettek le azt követően, hogy lapunk beszámolt az MSZP-s számlabotrányról, illetve a feljelentésről. A volt váci elnök például papíron majdnem nyolcszázezer forintot vett át, az utalványra aláírását ráhamisították, s ezt tették további több mint ötven alapszervezeti elnök esetében is.

Pest megyében 2016-ban a pénzügyi bizottság vizsgálata feltárta az ügyet, s jelezte a pártvezetésnek. A pártelnökök közül tudott róla Tóbiás József, Molnár Gyula, illetve a jelenlegi társelnökök, Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes is. Mindig az volt a válasz, hogy most hagyják, majd a 2018-as választás után foglalkoznak vele. Both szerint nem véletlen, hogy Tóbiás József pártelnök lelépett, és a Kanári-szigetekre költözött. Valamennyi pártelnök a szőnyeg alá söpörte az ügyet, pedig az országos pénzügyi ellenőrző bizottság is jelezte, hogy ki kell vizsgálni, ám azt is elsumákolták, a feljelentő szerint azért, mert az Állami Számvevőszék ellenőrzésétől tartottak. Az ÁSZ általában csak az országos szervezet gazdálkodását ellenőrizte, ám ha bekérték volna a Pest megyei számviteli-analitikai anyagokat is, a botrány előbb kirobbant volna. A Tóbiást követő Pest megyei elnökök szorgalmazták az esetek kivizsgálását, így Trenka István, majd az őt követő Fekete Zoltán is, ám őket egytől egyig kizárták a pártból, sőt később a Pest megyei szervezetet fel is oszlatták.

Kapcsolódó írásaink