Belföld

Lecsengőben az ötödik hullám

Az ötödik hullám lecsengő fázisban van, ennek ellenére mindenkinek ajánlott az oltás felvétele - mondta Kásler Miklós az Életközelben videóinterjú aktuális részében, amelyben beszélt a negyedik oltás fontosságáról, a Pécsi Tudományegyetem fejlesztéseiről, valamint belgrádi utazásának részleteiről is.

Lecsengőben az ötödik hullám
Kásler Miklós: Lecsengőben az ötödik hullám
Fotó: MTI/Kovács Attila

Az ötödik hullám lecsengő fázisban van, ennek ellenére mindenkinek ajánlott az oltás felvétele - mondta a miniszter. Hangsúlyozta, hogy a koronavírus elleni védőoltásokkal a poszt-covid tüneteknek is elejét lehet venni, a negyedik oltást pedig nem csak a betegségen átesetteknek ajánlja, hanem mindenkinek, akinél a legutóbbi oltás óta eltelt 4-5 hónap, és kísérő betegséggel rendelkezik.

A Pécsi Tudományegyetem klinikáinak egészségügyi fejlesztése 10 milliárd forint  támogatásból valósul meg - idézte fel a hét elején tett bejelentését Kásler Miklós. A beruházásokkal kapcsolatban kiemelte: a Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont és családbarát szülészet 2,8 milliárd forintból, a Gyermekklinika pszichiátriai és sürgősségi részlege 3,8 milliárd forintból, a fogászati tömb 2,6 milliárd forintból, az Idegsebészeti klinika műtője pedig 1 milliárd forintból újul meg. Ez segíteni fogja az agyi műtétek, illetve a gerinc műtétek ellátását a kor technikai színvonalán - mutatott rá.

A héten Belgrádban tett látogatásával kapcsolatban a miniszter elmondta: miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter asszonnyal áttekintették az előadóművészeket, múzeumokat, levéltárakat valamint a magyar-szerb filmgyártást érintő együttműködések lehetőségeit. A miniszter asszony támogatását fejezte ki a készülő Hunyadi filmmel kapcsolatban. Felajánlotta a lehetőséget, hogy Szendrő várában forgassák a történelmi alkotás Nándorfehérvárra vonatkozó részeit - mondta.A beszélgetés végén a parasport napja, valamint a közelgő téli paraolimpia alkalmából emlékeztetett: a fogyatékosság egy millió magyar embert érint ma Magyarországon valamilyen formában, ezért nagyon fontos törődni velük. Az utóbbi időben rendkívüli módon javultak parasportolóink edzéslehetőségei, a magyar kormány 2022-ben több mint 400 millió forinttal támogatja a parasportot - ismertette a tárcavezető.

Kapcsolódó írásaink