Belföld

Gulyás Gergely: El kell utasítani a baloldal javaslatát a magyar katonai részvételről

El kell utasítani a baloldal javaslatát az ukrajnai magyar katonai részvételről - jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Vásárosnaményban.

Gulyás Gergely: El kell utasítani a baloldal javaslatát a magyar katonai részvételről
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Magyarországnak nem szabad részt vennie ebben a háborúban, magyar katonákat nem kell odaküldeni, ezt a baloldali javaslatot el kell utasítani - fogalmazott Gulyás Gergely.

Megerősítette: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb a béke újra visszatérjen és Magyarország ebbe a katonai konfliktusba ne sodródjon bele.

Aláhúzta: sokat kell tenni annak érdekében is, hogy a határainkat meg tudjuk védeni és a menekülteket szervezetten be tudjuk fogandi.

Gulyás Gergely azt mondta: bíznak abban, hogy a háborús veszély a lehető leghamarabb megszűnik. A NATO-tagországok is egységesek és a NATO-tagállamok védettségét közösen biztosítják.

Emlékeztetett: a miniszterelnök csütörtök este Brüsszelben tárgyalt az unió állam- és kormányfőivel, ahol a magyar álláspont végig az volt, hogy közös uniós álláspontot kell kialakítani és Magyarország mindent támogat, ami az unió tagállamai számára elfogadható.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: az Oroszország által indított katonai akciót Magyarország elítéli, az ezzel összefüggő szankciókat a külügyminiszterek most véglegesítik.

A miniszter bejelentette: Híd Kárpátaljáért mottóval segélyakciót indít a magyar kormány.

„Látjuk, hogy a civil világban is nagy a segítségnyújtásra vonatkozó akarat és szándék, a kormány ezt koordinálni fogja és állami forrásokból is hozzájárulunk ahhoz, hogy elsősorban a kárpátaljai magyarság és mindenki, aki az életéért fut Ukrajnából, segítséget kaphasson” - fogalmazott Gulyás Gergely. Hozzátette: most Magyarország az első biztonságos ország, és kétszázezer magyar él Kárpátalján, ezért segélyakciót készítenek elő, amit a kormányon belül Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő fog koordinálni.

A Híd Kárpátaljáért segélyprogram elindításával szeretnének segíteni azoknak, akik ott vannak, ott maradtak, ott kellett, hogy maradjanak - fejtette ki a miniszter, hozzátéve: természetesen be kell fogadni azokat, akik magyarként menedékre szorulnak, vagy akik menekültstátuszra jogosultak Magyarországon. Hangsúlyozta, minden segítséget meg fognak adni az érintett magyarországi településeknek is. Emellett karitatív szervezetek is jelentkeztek, ezt a munkát kell koordinálni - mutatott rá. Gulyás Gergely jelezte: a kormány nagyon rövid időn belül közzé fogja tenni azokat az adománygyűjtő vonalakat és lehetőségeket, amelyeket a központi koordináció keretében azok a szervezetek fognak működtetni, amelyek közvetlenül segítséget tudnak nyújtani az Ukrajnából érkezőknek, vagy a Kárpátalján maradó magyaroknak.

Kapcsolódó írásaink