Belföld

„A magyar emberek biztonsága a legfontosabb”

A kormány álláspontja szerint Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első - írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) csütörtök esti közleményében.

„A magyar emberek biztonsága a legfontosabb”
Orbán Viktor miniszterelnök (b5) a nemzetbiztonsági operatív törzs ülésén a Karmelita kolostorban 2022. február 24-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével megkezdte működését a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs. A kormány különös hatáskörű szakmai döntés-előkészítő testülete az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos kormányzati feladatok koordinálására jött létre - ismertették.

A Nemzetbiztonsági Operatív Törzs döntött arról is, hogy Magyarország védelmet nyújt az ukrajnai menekülteknek. Ők a kérelmüket Magyarországon is benyújthatják - közölték, hozzátéve: az erről szóló kormánydöntések hamarosan a Magyar Közlönyben is megjelennek.

A KTK közleményében kiemelte: Magyarországnak az orosz-ukrán háborús konfliktusból ki kell maradnia.

Magyarország az EU és a NATO tagjaként támogatja a béke helyreállítására irányuló közös uniós erőfeszítéseket, emellett a határvédelmi és humanitárius feladatokra felkészül - tudatták.

Kitértek arra is, hogy Magyarország természetesen védelmet nyújt a szomszédos Ukrajnából menekülőknek, nemcsak a kárpátaljai magyaroknak, hanem az ukrán állampolgároknak is.

Az Ukrajna területéről érkező ukrán állampolgárok, illetve az Ukrajna területén jogszerűen tartózkodó ukrán állampolgársággal nem rendelkező személyek Magyarországon is benyújthatják menekültügyi kérelmüket, és a magyar hatóság ideiglenes védelemre jogosultként ismeri el őket. A menekültek befogadására való felkészülés is megkezdődött - fejtették ki.

A Nemzetbiztonsági Operatív Törzs tagja Orbán Viktor kormányfő; Pintér Sándor belügyminiszter; Benkő Tibor honvédelmi miniszter; Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter; Varga Mihály pénzügyminiszter; Kovács József, a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti információs államtitkára; Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka; Bunford Zsolt János, az Információs Hivatal vezetője; Bárdos Szabolcs, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője; Béres János, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat vezetője; valamint Szabó Hedvig, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetője.

A Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülésének állandó meghívottja Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke; Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter; Nagy János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár és Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára - derül ki a KTK közleményéből.

Objektum doboz

„Oroszország ma reggel megtámadta Ukrajnát katonai erővel, ezért a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülést tartott. Európai Uniós és NATO-szövetségeseinkkel együtt elítéljük Oroszország katonai fellépését. Vésztanácskozást fogunk tartani ma Brüsszelben. Úgy látom, hogy az európai egység fenntartható lesz és közös lépésekre szánhatjuk el magunkat” - mondta a videóban a miniszterelnök.

„Magyarországnak ebből a háborús konflikusból ki kell maradnia, mert számunka a legfontosabb a magyar emberek biztonsága, ezért szó sem lehet arról, hogy akár katonákat, akár katonai eszközöket telepítsünk Ukrajnába” - folytatta Orbán Viktor.

A magyar kormány álláspontja
A magyar kormány álláspontja
Fotó: Kormányzati Tájékoztatási Közp

„Humanitárius segítséget természetesen nyújtunk majd.Nem tudjuk elfogadni a baloldalnak azon javaslatait sem, amelyek veszélyeztetik Magyarország energia- és gázellátását, és veszélybe sodornák a családok rezsicsökkentését.Katonai és kijelölt rendőri egységeink megkezdték a munkát az ukrán-magyar határ térségben. Sajnos arra kell számítanunk, hogy a mai katonai támadást követően a Magyarországra érkező, föltehetően menekültstátuszért folyamodó ukrán állampolgárok száma megnő, az ő ellátásukra fölkészültünk, képesek leszünk gyorsan és hatékonyan szembenézni ezzel a kihívással. Minden mást ma késő este Brüsszelből” - zárta videóüzenetét Orbán Viktor miniszterelnök.

Objektum doboz

Folyamatosan érkeznek a honvédségi alakulatok a keleti országrészbe

A Magyar Honvédség alakulatai folyamatosan érkeznek a keleti országrészbe - közölte a Magyar Honvédség parancsnoka csütörtökön Hajdúhadházon, miután a debreceni 5. számú Bocskai Lövészdandár Gyakorló- és Lőterén megtekintette a már megérkezett egységeket.

Objektum doboz

Ruszin-Szendi Romulusz a helyszínen újságíróknak azt mondta, hogy az átcsoportosításnak kettős célja van.
Abban az esetben, ha humanitárius segítségnyújtásra van szükség, tudják támogatni a belügyi erőket a migránshullám kezelésében.  

Másrészt fel kell készülni a legrosszabbra: fegyveres csoportok átsodródása esetén a Magyar Honvédségnek késznek és képesnek kell lennie, hogy a magyar emberek biztonságát szavatolja - mondta az altábornagy.

Objektum doboz

Varga Judit, az igazságügyi tárca vezetője tudatta: „Katonai és kijelölt rendőri egységeink megkezdték a munkát, a menekültstátuszért folyamodó ukrán állampolgárok ellátására fölkészültünk”. A tárcavezető leszögezte: Magyarország ezzel a kihívással is képes lesz gyorsan és hatékonyan szembenézni.

Objektum doboz

Orbán Viktor csütörtökön este részt vett az uniós csúcson, melyet követően videót tett közzé a miniszterelnök.

Objektum doboz

Kocsis Máté: A magyarok biztonsága a legfontosabb

Konszenzusnak kell lennie abban, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője pénteken Budapesten az Ukrajnában folyó orosz katonai akcióra utalva.

Kocsis Máté azt követően tartott sajtótájékoztatót a Parlamentben, hogy ő is részt vett az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának zárt ülésén, amelyen honvédelmi és rendvédelmi vezetők adtak tájékoztatást az Ukrajnában kialakult helyzetről. Mint mondta, meggyőződtek arról, hogy Magyarország kellőképen felkészült minden verzióra.

Az elhangzottak alapján a fideszes politikus úgy értékelt, Magyarország mind a humanitárius segítségnyújtást, mind a NATO-s és EU-s kötelezettségekből adódó feladatokra felkészült.

„Magyarország nem küld katonát és nem küld fegyvert Ukrajnába” - nyomatékosította, kiemelve: „nem kívánunk ebben a konfliktusban részt venni”.

Kitért arra is: a zárt ülésen azt is megnyugtatónak találta, hogy az ellenzéki képviselők más hangnemben beszéltek bent, mint a nyilvánosság előtt.

Olvassa el további cikkeinket az orosz-ukrán konfliktusról!

Kapcsolódó írásaink