Belföld

Budai: A baloldalon semmi nem változott , ugyanazok a szereplők és ugyanazok a módszerek

"Milyen hihetetlen összefüggések vannak a Czeglédy Csaba által bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás elkövetési módszere és az Iványi Gábor féle egyesület által elmulasztott járulék és tb.fizetési kötelezettség nem teljesítése között! Sőt még az elkövetési időszak is majdnem ugyanaz!"- írta Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője Facebook-oldalán annak kapcsán, ahogyan az Iványi Gábor-féle szervezet a gyanú szerint megkárosította a költségvetést.

Budai: A baloldalon semmi nem változott , ugyanazok a szereplők és ugyanazok a módszerek
Korábban a NAV már többször tartott ellenőrzést az Iványi Gábor által vezetett egyesület iskoláiban és egyéb intézményeiben
Fotó: MH/Török Péter

Budai arra emlékeztet, hogy a Czeglédy Csaba által irányított Humán Operátor Zrt. 2011 és 2017 között nem fizetett járulékot, míg az Iványi Gáborhoz köthető szervezetek 2015 és 2019 között mulasztották el a járulék befizetést.

"A baloldalon semmi nem változott , ugyanazok a szereplők és ugyanazok a módszerek!" -írta a képviselő.

Mint ismeretes, az adóhivatal azért tartott házkutatást az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai székházában, mert a szervezet a gyanú szerint a dolgozóktól 2015 és 2019 között rendszeresen levonta a járulékot, de azt nem fizette be. Az egyesület évek óta törvénytelenül járt el, és ezzel nemcsak a költségvetést, de a saját alkalmazottait is megkárosította - tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hétfőn késő este.

A nyomozás jelenleg rendelkezésére álló adataiból kiderült, hogy 2015 és 2019 között az egyesület a munkavállalóinak a bruttó munkabéréből a személyi jövedelemadó-előleget, a nyugdíjjárulékot, valamint az egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulékot levonta, azonban az adóbevallási és adóbefizetési kötelezettségének nem tett eleget. Ezzel nemcsak a költségvetést érhette kár, hanem adott esetben az alkalmazottakat is - ismertette a NAV.

A közlemény emlékeztet: maga az Oltalom tudatta a közösségi médiában, hogy a NAV 246 millió forintot követel tőlük, legnagyobb részt járuléktartozás miatt. Azonban az adóhivatal további tizennégy intézménynél - amelynek fenntartója szintén a Magyar Evangéliumi Testvérközösség - is megállapította, hogy a munkavállalóik után nem fizettek járulékot, sőt bevallást sem nyújtottak be. A gyanú szerint csaknem 1300 alkalmazott után összességében hárommilliárd forint járulékot nem fizettek meg. A munkáltató szabályszegésével amellett, hogy veszélybe kerülhet az érintett munkavállalók egészségügyi ellátása, nem fogják megkapni a teljes nyugellátást, függetlenül attól, hogy a nyugdíjjárulékot tőlük levonták.

A szervezet többször hivatkozott arra, hogy nem is áll szándékában adót fizetni, indokként pedig az Országgyűlés egy korábbi döntését jelölte meg.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a hatályos jogszabályok alapján jár el, politikai kérdésekben nem foglal állást. A pénzügyi nyomozók a büntetőeljárásban előírt szabályokat maradéktalanul betartva vizsgálták a szervezetet. "A házkutatás során bizonyítékot gyűjtöttek, amelyet az egyesület által összehívott tömeg próbált megakadályozni" - írta az adóhivatal.

Kapcsolódó írásaink