Belföld

Fegyveres migránsok a határnál

Az embercsempészek eddig is biztosítottak eszközöket nekik, most szintet lépett az agresszió

Egyre erőszakosabbak a déli határon átkelni vágyó migránsok, a rendőrség által közreadott legújabb kamerafelvételen az látható, ahogy egy maszkos férfi csőre töltő mozdulatot tesz a szolgálatot ellátó készenléti rendőrök felé, majd zsebre vág egy fegyvernek látszó tárgyat. A rendőrség közölte: a férfi később hangos szitkozódások közepette husángokkal és kövekkel dobálta meg társaival a rendőröket, majd ismét előkerültek, akkor egy légpuskának látszó tárgy volt náluk.

Fegyveres migránsok a határnál
Horváth József: Aggasztó jelenség, mindazonáltal nem meglepő
Fotó: MH/Purger Tamás

Az elmúlt időszakban többen felhívták rá a figyelmet, hogy a jó idő megérkezésével nemcsak a határsértők száma, de a feszültség is nőni fog a kerítés mentén. Az embercsempész hálózatok már eddig is biztosítottak – magas áron – kellékeket és szolgáltatásokat az illegális bevándorlóknak, többek között létrákat és külső áramforrásról üzemeltethető vágóberendezéseket, de a mostani eset megmutatja, szintet lépett az agresszivitás.

Az év kezdete óta több mint tizennyolcezer esetben próbáltak meg illegálisan átkelni a határon. Csongrád-Csanád megyében másfél hónap alatt több mint 28 esetben támadtak rá a szolgálatot teljesítő rendőrökre és katonákra. Az Európai Unió Határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex jelentése szerint a nyugat-balkáni útvonalon 148 százalékos növekedés figyelhető meg.

A fegyverek megjelenése egy új, aggasztó jelenség, mindazonáltal nem meglepő – mondta lapunknak Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója. Kifejtette: Jugoszlávia szétesése óta a fegyverkereskedelem és az embercsempészet virágzik a régióban. Ez tudott dolog, Észak-Európáig nyúló útvonalaik vannak. Egy hatalmas, évi több tízmillió eurós üzletről beszélünk, rengeteg szervezettel.

Ezek a szervezetek folyamatos harcban állnak egymással a területért, az érkező tömegek pedig láthatólag fegyverkeznek, ki vascsővel, ki lőfegyverrel. Sajnos egyáltalán nem meglepő a lőfegyverek megjelenése – nyomatékosította a szakértő. A Police.hu tegnapi összesítése szerint csütörtökön a szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák 164 határsértőt tartóztattak fel és 247 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Kiegyensúlyozott közbiztonság
 

Hatékonyan segítik a bűnmegelőzést a polgárőrök

Tájékoztató kiadvány készült a polgárőrség és a kormány együttműködésének eredményeiről – közölte Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a tegnapi sajtótájékoztatón. Felidézte, hogy az Országgyűlés 2012-es döntése nyomán a polgárőrség köztestület lett, így a polgárőrök közfeladatokat is el tudnak látni. Sikeresnek értékelte a magyar kormány és a polgárőrség együttműködését, és kiemelte, napjainkban a 2010 előtti időszakhoz képest jóval nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsülést kapnak a polgárőrök, költségvetési támogatásuk nőtt, modern technikai eszközöket is kaptak.

Magyarországon több mint kétezer polgárőr-egyesület működik, több mint 65 ezer polgárőr teljesít szolgálatot, és egyre több fiatal is csatlakozik az Országos Polgárőr Szövetséghez (OPSZ). Segítették a koronavírus-járvány elleni védekezést, és a határok védelmében is részt vesznek. Túrós András, az OPSZ elnöke arról beszélt, az elmúlt tíz évben a szövetség ugrásszerű fejlődésen ment keresztül. Az egymilliárd forintos költségvetési támogatásuk révén a gazdálkodásuk, működésük kiszámíthatóvá vált, ami lehetővé teszi, hogy a polgárőr-egyesületek folyamatosan végezhessék bűnmegelőzési tevékenységüket – hangsúlyozta.

Úgy értékelt, az elmúlt években a polgárőrség a bűnmegelőzés zászlóvivője lett, különösen a falvakban és községekben nélkülözhetetlenné vált. Működésük jelentősen javította az emberek biztonságérzetét, és hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország közbiztonsága kiegyensúlyozott legyen.
(KCs)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom