Belföld

Több támadás érte a szerb-magyar határon szolgáló rendőröket

Több támadás érte a Csongrád-Csanád megyei szerb határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőröket és katonákat péntekre virradóra - derül ki a rendőrség honlapján közzétett videóból.

Több támadás érte a szerb-magyar határon szolgáló rendőröket
Az egyik határsértő egy létrát próbált leereszteni a magyar oldalra, a férfi többször is fadarabokkal dobálta a rendőröket, létrájával pedig feléjük ütött
Fotó: Youtube/PoliceHungary

A határ vajdasági oldalán összegyűlt, feltehetően fiatal férfiak több alkalommal, perceken át husángokkal, kövekkel dobálták a kerítés magyar oldalán a határsértést megakadályozni próbáló rendőröket, akik pajzsot, sisakot és lövedékálló mellényt viseltek.

Objektum doboz

A felvétel alapján a kerítés fölött áthajított fadarabok közt voltak 30-40 centis tuskók és egyméteresnél hosszabb husángok is. Az egyik határsértő csúzlit tartott a kezében. Bemutatták azokat az üveggolyókat is, melyeket feltehetően a csúzlival lőttek át magyar oldalra.

A videón többször is feltűnt egy férfi, aki a kerítésnek támasztott létra tetején állt és egy másik alumíniumlétrát próbált a magyar oldalra leereszteni. A létrával többször is a határt védők felé ütött, az egyik ilyen támadást csak a pajzsával tudta felfogni az egyik rendőr.

Kocsis Máté: Továbbra is minden támogatást meg kell adni a védekezéshez

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egy Facebook-posztban foglalkozott a határhelyzettel. A kormánypárti politikus felhívta a figyelmet, hogy február közepéig már több mint 18 ezer illegális migráns próbált bejutni Magyarországra, kétszer annyian, mint tavaly ilyenkor.

Kocsis Máté kiemelte, hogy a kormány által a határvédelemre fordított összeg meghaladja a 600 millió forintot, egyúttal leszögezte, hogy a továbbiakban is minden támogatást meg kell adni a hivatásos állománynak a védekezéshez.

Objektum doboz

Bakondi: Mindennaposak a támadások a határon

Mindennaposak az illegális migránsok támadásai a magyar rendvédelmi szervek ellen a határon - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pénteken az M1 aktuális csatornán.

A belbiztonsági főtanácsadó szerint jelentősen nőtt a támadások száma, és a felvétel azért is figyelemre méltó, mert ha az ember csak olvas vagy hall róla, nem is tudja elképzelni, milyen agresszióval, milyen "féktelen erőszakkal" szembesülnek a katonák, rendőrök a határon.

Hangsúlyozta: az erőszaknak két változata van, az egyik a határbiztonsági létesítmények műszaki berendezései, például a kamerák ellen irányul, míg másik formája a határ biztonságáért felelők elleni támadás.

Kitért arra, hogy egyre veszélyesebb eszközökkel történnek a támadások, botokkal, késsel, sok esetben csúzlival. Ezek súlyos sérülést is okozhatnak - mondta Bakondi György. Hozzátette: a védekezésben részt vevők megfelelő felszerelésben látják el szolgálatukat, hogy minimálisra csökkentsék a sérülés veszélyét.

Bakondi György elmondta: idén, csütörtök éjfélig már 20 ezer határsértőt és 160 embercsempészt fogtak el. Ebből arra lehet következtetni - fúzte hozzá -, hogy a tavaszi idő kezdetével az illegális migráció növekedésére kell számítani.

Kapcsolódó írásaink