Belföld

Propaganda, közpénzből

Baranyiék az önkormányzati lappal együtt terjesztik a baloldal képviselőjének szóróanyagát

A „9” magazin februári száma ismét fröcsögő kormányellenes propagandalap – a jobb- és baloldali ferencvárosiak pénzéből és az ő „szórakoztatásukra”. Nem csoda, hogy mind több helyen olvasatlanul landol a kukában.

Propaganda, közpénzből
Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a látszatra sem ad
Fotó: MH/Katona László

A közpénzből készülő, drága, színesen nyomott önkormányzati laphoz gemkapoccsal tűzve került postaládákba Jámbor Andrásnak, a baloldal jelöltjének a szórólapja Ferencvárosban – írta meg nemrég a Ferencjozsef.blog.hu. A Magyar Hírlap olvasója hasonlóról számolt be, csak náluk nem a magazinra tűzték, hanem a lapjai közé tették a politikai reklámanyagot. Ez ismét Baranyi Krisztina polgármester meglehetősen érdekes demokráciafelfogásáról árulkodik: belefér nála a közszolgálatiságba, hogy a bal- és jobboldali ferencvárosi polgárok pénzéből készülő – szintén erősen elfogult –, „9” elnevezésű folyóirattal együtt, közpénzből terjesztik a baloldali szórólapot.

A kerületi magazin februári számának vezércikke – természetesen Vágvölgyi B. András főszerkesztő tollából – ismét nem helyi ügyekről szól. Ezúttal az orosz-ukrán helyzetet próbálja elemezni, ám az elfogulatlanságtól olyan távol, mint Ferencváros Moszkvától. Eszmefuttatásában „fideszes papagájkommandót” emleget, Vlagyimir Putyint Orbán Viktor „tartótisztjének” titulálja, és – a látogatás megtörténte előtt! – leszögezi, hogy bármit is mond a magyar miniszterelnök, moszkvai útja minden bizonnyal szövetségeseinek elárulása.

A lap tudósít a decemberi – vagyis két hónappal korábbi – képviselő-testületi ülésről, többek közt arról a döntésről, hogy a magazin kiadója új helyre költözik, „bővülés” miatt, bagatellzálják viszont, hogy a Fővárosi Kormányhivatal elmarasztalta Baranyit az ülések levezetésének jogszerűtlenségei miatt. Dicshimnuszt zengenek a felújított Bakáts térről, kiemelve, hogy az előző, fideszes városvezetés terveihez képest nyolcszorosára nőtt a zöldfelület. Holott, amint azt megírtuk, éppen a parkosítással tették alkalmatlanná a közteret a hagyományos, nagy rendezvények megtartására, illetve a hétköznapi forgalom miatt is észszerűtlen a gyepszőnyeg.

Főként úgy, hogy a műszaki tartalom csökkenése ellenére a költségek csaknem megduplázódtak – ami már megszokott a baloldali vezetésű fővárosban. Megjelent továbbá a magazinban egy gúnyosan csirkefarhátozó publicisztika is – követve azt az ellenzéki narratívát, mintha egyedül erre a termékre vonatkozna az árstop. A belpesti értelmiségi gőgtől csöpögő szerző zavaros eszmefuttatásában megállapítja, hogy az ármaximalizálás hatalmas „öngól” a kormánynak, amely mindenkit farháttal akar etetni, aki pedig nem tiltakozik ez ellen, az „birka”.

Nem csoda, hogy Ferencváros egyre több pénzből fenntartott lapja szemtanúk szerint egyre több háznál olvasatlanul a kukában landol.

Kapcsolódó írásaink

Elrontották Baranyiék a Bakáts teret

ĀA korábbi, impozáns dísztérről szóló terveket a IX. kerület baloldali átvétele után átdolgozták, lett több fű, a szökőkút kimaradt, a költségek mégis csaknem megduplázódtak