Belföld

Baranyiék megfizetnek a becsületsértésért

Egy koncepciózus vizsgálat hazug megállapításaira hivatkozva prejudikált a polgármester, Sebők perelt és nyert

„Már most börtönben a helye”, illetve „akár kétszázmilliót is megérne” neki az ügyvezető eltávolítása – mondta Ferencváros polgármestere azon a testületi ülésen, amelyen döntöttek Sebők Endre azonnali hatályú felmentéséről. A másodfokú ítélet szerint a lépés jogsértő volt, így Baranyi politikai bosszújának árát majd a IX. kerületiek pénzéből kell megfizetni.

Baranyiék megfizetnek a becsületsértésért
Az egykori ügyvezető ajándékot oszt a cég egy korábbi karácsonyi ünnepségén
Fotó: A Feszofe Kft. Facebook-oldala

Több alkalommal is beszámoltunk arról a koncepciós eljárásról, amelyet Baranyi Krisztina a hajléktalanokat foglalkoztató önkormányzati cég, a Feszofe Kft. ügyvezető igazgatójával szemben folytatott. Ferencváros összbaloldali támogatottsággal megválasztott polgármestere már hivatalba lépését követően közölte, „darabszámra tudja”, kik azok az önkormányzatnál, akik lojálisak a Fideszhez, és meg fog tőlük szabadulni.

Az egyik kipécézett Sebők Endre ügyvezető volt. Baranyi nem sokáig teketóriázott, saját embereivel átvilágíttatta a hajléktalanfoglalkoztató kft.-t, és 2020 nyarán a képviselő-testület ülésén Sebőkről kijelentette, „már most börtönben a helye”, az azonnali hatályú felmentés esetleges költségeiről pedig azt mondta, „akár kétszázmilliót is megérne” neki az ügyvezető eltávolítása.

A Baranyi által megrendelt átvilágításról készült jelentés állításait Sebők Endre pontról pontra cáfolta, leszögezve: a cégnek egyetlen évben sem voltak likviditási gondjai, miközben megújultak telephelyeik, üzemeket, raktárat, növényházat építettek, és jelentősen bővült a gépparkjuk. Emellett áttértek a biomasszafűtésre, amelynek alapanyagát a kerületben végzett munkák során begyűjtött kertészeti melléktermékek adták, így a korábbi, havi több százezres gázszámla helyett szinte ingyenessé vált a fűtésük.

Több mint ötszázmillió forintos vagyongyarapodás történt a vizsgált időszakban – főként állami forrásból – annak köszönhetően, hogy több ezer hajléktalan közfoglalkoztatása, illetve a munkaerőpiacra való visszavezetése zajlott, így komoly pályázati pénzeket nyertek el, és a Feszofe programja országos mintaprogrammá vált. Számtalan ellenőrzés folyt a hat év alatt, évente kétszer a munkaügyi központ és a rehabilitációs hivatal vizsgálódott, évente a társadalombiztosítás és az adóhivatal, de volt belső ellenőrzés is, azonban egyetlen elmarasztalás sem történt. Baranyiék jelentésében viszont jórészt feltételezések, bizonyítatlan állítások szerepeltek.

Sebők Endre munkaügyi pert indított, és a tavaly szeptemberben született elsőfokú ítélet kimondta, hogy munkaviszonya jogellenesen került megszüntetésére, ezért az elmaradt munkabért és annak késedelmi kamatát ki kell fizetni. Továbbá kötelezte a bíróság az alperes Feszofe Kft.-t (azaz gyakorlatilag az önkormányzatot – a szerk.), hogy fizessen a felperes számára sérelemdíjat Baranyi Krisztina, a munkáltatói jogkör gyakorlója által tett jogsértő kijelentések miatt. Baranyiék fellebbeztek, azt bizonygatva, hogy a polgármester becsületsértő szavai pusztán vélemények voltak. A másodfokú bíróság azonban, helyben hagyva az elsőfokú ítéletet, Sebők Endrének adott igazat.

Kimondták: „ezen magatartás a munkáltatói jogkör gyakorlója részéről – a valós tények ismeretében – kimeríti a jó hírnév megsértésének tényállítását, mivel sértő és valótlan tényt állított a felperesről”. „Az elsőfokú bíróság nyomatékkal vette figyelembe a személyiségi jogsértés értékelésénél és a sérelemdíj összegének meghatározásánál, hogy a felperesre vonatkozó valótlan tényállításokat, illetve indokolatlanul sértő véleménynyilvánítást a munkáltatói jogkör gyakorlójaként eljáró személy közölte a képviselő-testületi ülésen” – áll a másodfokú ítéletben.

Baranyinak tehát 2020 júliusában lett volna a módja a munkaviszony közös megegyezéssel való megszüntetésére, de nem ezt tette. Ennek az árát, amelyet az ítéletben szereplő összegen felüli jelentős ügyvédi díjak is tetéznek, a ferencvárosi lakosoknak kell megfizetniük, vagyis a baloldali polgármester közpénzből finanszírozza politikai bosszúját.

Kapcsolódó írásaink

Elrontották Baranyiék a Bakáts teret

ĀA korábbi, impozáns dísztérről szóló terveket a IX. kerület baloldali átvétele után átdolgozták, lett több fű, a szökőkút kimaradt, a költségek mégis csaknem megduplázódtak

A feledékeny Baranyi és a csok

ĀFerencváros polgármestere korábban képviselőként szociális bérlakást igényelt, majd vett egy negyvenmilliós ingatlant