Belföld

Magyarázni próbálja a magyarázhatatlant

Egy normális politikai közösségben itt ér véget egy karrier – állapította meg Hollik. Dobrev egyetlen olyan fotót sem osztott meg a hétvégén, amelyen kormányfőjelöltjükkel szerepel

A szivárványkoalíció melyik tagjára gondolt Márki-Zay, amikor kommunistákat és fasisztákat említett? – sokan tették fel ezt a kérdést a hétvége óta. A szövetségesei számára is vállalhatatlanná váló kormányfőjelölt pedig minden eddiginél kínosabb magyarázkodásba kezdett.

Magyarázni próbálja a magyarázhatatlant
A fonyódi pillanat, amikor Márki-Zay szavain Steinmetz Ádám is megdöbben
Fotó: YouTube

Amint arról már beszámoltunk, Márki-Zay Péter szombati, fonyódi fórumán – a jobbikos Steinmetz Ádámnak kampányolva – szó szerint azt mondta: „A szivárványkoalíciót úgymond, a liberálisokat, a kommunistákat, a konzervatívokat és a fasisztákat – ezt mi a szövetségben külön-külön képviseljük. Gerinces emberként mindenki megtarthatja a saját világnézetét, a saját álláspontját.”

A baloldal miniszterelnök-jelöltjének kijelentése óriá­si botrányt keltett. Rákay Philip még a hétvégén úgy fogalmazott: ez egészen egyszerűen elfogadhatatlan, erre már tényleg nem létezik semmilyen mentség, egy ilyen embernek nem lehet helye a magyar közéletben. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója tegnap leszögezte: „Egy normális politikai közösségben itt ér véget egy kar­rier. Márki-Zay vállalhatatlan.” Hont András posztjában felhívta a figyelmet: „Magyarországon évtizedek óta nem fasisztázta le senki a saját szövetségeseit, és előtte se volt nagy divat.”

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője közösségi oldalán azt írta: „A baloldal a kapitány szavai szerint a fasisztákat és a kommunistákat is képviseli és képviselni akarja. Eddig érdekes módon valahogy elkerülte a figyelmemet Vera Jourová, Dunja Mijatovic, az Amnesty International, a TASZ, Ujhelyi István, Cseh Katalin, Dobrev Klára, a Benelux államok külügyminiszterei, a bizottság szóvivője és a többiek elhatárolódó nyilatkozatai.” Ezután Nacsa a jogvédők számára segítségképpen lefordította angolra Márki-Zay szavait.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség felszólította „a magyarországi helyzetre máskor oly fogékony nemzetközi sajtót”, hogy foglalkozzanak a baloldali jelölt kijelentéseivel. A szervezet „megdöbbentőnek és visszataszítónak tartja, hogy harminc évvel a rendszerváltoztatás után és hetven évvel a második világháború befejezése után ma egy választásokon induló politikai szövetség miniszterelnök-jelöltje képviselni kívánja az elnyomó, emberiesség-ellenes és oly sok szenvedést okozó fasiszta és kommunista eszméket”.

A 168.hu-nak nyilatkozva Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke is elítélte Márki-Zay szavait, mondván, „Orbán Viktor legyőzését csak demokratikus szervezetekkel” tudják elképzelni.

Láng Zsolt, a Fidesz Budapesti Választmányának elnöke levélben kérdezte Karácsony Gergely főpolgármestert, mit szól ahhoz, hogy a szivárványkoalíció a fasisztákat is képviseli. Láng rámutatott: „A baloldali propagandasajtó is értetlenül áll a kijelentés előtt.” Ezért azt kérdezte Karácsonytól: a szövetség melyik tagjára gondolt Márki-Zay, amikor azt mondta, hogy a fasisztákat is képviseli valamelyikük? Mikor fog végre elhatárolódni a pártszövetségében található jobb és baloldali szélsőségesektől? – tudakolta Karácsonytól Láng Zsolt.

Az országos megdöbbenést tapasztalva Márki-Zay Péter tegnap délelőtt szokása szerint magyarázkodni kezdett Facebook-oldalán, azt bizonygatva, nem is arról beszélt, amiről – videófelvétel tanúsága szerint – beszélt, hanem csupán „Fidesz-közeli fasisztákról és kommunistákról”. Bejegyzéséhez sok száz komment érkezett, többségében gúnyos hozzászólások, illetve olyanok, amelyek azt javasolják, hallgassa vissza saját szavait, hiszen világos és egyértelmű, mit mondott.

Elképzelhető persze, hogy ez sem segítene, mivel úgy tűnik, a szövegértési képességeivel is komoly problémák vannak, hiszen Orbán Viktor évértékelőjét „üres szónoklatnak” minősítette, az átfogó gazdasági-társadalmi elemzésről megállapította, „az ország valódi gondjaival semennyit” sem foglalkozott a miniszterelnök. Megbántódhatott, amiért Orbán „gombaszakértőnek” titulálta.

A baloldal jelöltjének magyarázkodásánál csak a baloldali pártok, politikusok hallgatása volt kínosabb. Nem először hozta kellemetlen helyzetbe szövetségeseit Márki-Zay Péter, de a mostani esetből ugyancsak nehéz lesz kikecmeregniük, ez magyarázhatja a hosszú, zavarodott csöndet.

Az ellenzék valódi vezére, Gyurcsány Ferenc kezdettől távolságtartóan viselkedett a „kapitánnyal”, és Dobrev Klárával sem volt felhőtlen Márki-Zay kapcsolata. Beszédes, hogy míg a hétvégi országjárásukról Márki-Zay olyan videót posztolt, amelyen Gyurcsányné közelében feszít, Dobrev egyetlen hétvégi fotóján vagy videóján sem tűnik fel még a háttérben sem a politikus, aki elviekben a DK miniszterelnök-jelöltje is. 

Érvénytelen szavazásra buzdít

„Fideszes aberrált kérdésekre nincs értelme válaszolni” – jelentette ki Márki-Zay Péter a kormány gyermekvédelmi népszavazási kérdéseiről, amelyekről április 3-án lehet szavazni. A Gulyás Márton vezette Partizán című műsorban azt javasolta a szavazóknak, hogy tépjék szét a szavazólapot, vagy ne vegyék fel, esetleg szavazzanak érvénytelenül. A műsorvezető kérdésére azt állította: elfogadja majd a választási eredményt, ha veszít, ugyanakkor hozzátette, nem fogja azt mondani, hogy igazságos választási rendszerben kapott ki Orbán Viktortól. „Óriási ellenszélben küzdünk ma is, ez a pálya enyhén szólva lejt a Fidesznek. Szó sincs arról, hogy igazságos, tisztességes választási rendszer lenne” – vélekedett.

Azt mondta: pontosan tudják, milyen választási csalásokra készül a Fidesz, hiszen már 2018-ban és több időközi választáson csalásokkal nyert. Gyurcsány bábja ismertette az ellenzék választási programjának elemeit is, ezek között említette az infláció megfékezését, az európai integráció erősítését, valamint a „felesleges látványberuházások” leállítását. Kormányváltás esetén Márki-Zay a pedagógusok, a rendőrök és az egészségügyi dolgozók fizetését is emelné, mértékéről azonban nem tudott nyilatkozni.
(VT)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom