Belföld

Az omikron alvariánsa nem lopakodik, csak bújócskázik

Május 1-jétől alakul át a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá

Február 15. helyett május 1-jétől alakul át a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá, az erről szóló kormányrendelet-módosítás hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben – írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ, hozzátéve: ezzel azok a védettségi igazolványok, amelyeket fertőzésen való átesettség alapján állítottak ki, május elsején veszítik el érvényességüket.

Az oltási alapú igazolványok automatikusan érvényesek maradnak májustól, ha a tulajdonosuk az előző oltástól számított hat hónapon belül felvette a második, illetve a harmadik oltását is. A Koronavirus.gov.hu kedden közölte: a beoltottak száma 6 375 020, közülük 6 123 154-en a második, 3 738 393-an pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták, 7053 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 657 615-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 94, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 42 069-re emelkedett. Kórházban 5167 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 176-an vannak lélegeztetőgépen. Az 5–11 évesek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges, eddig 89 ezer gyereket regisztráltak, közülük 85 ezren már fel is vették a vakcinát.

A Neumann Labs tegnapi közleményében azt írta: a hagyományos PCR-teszt nagy pontossággal mutatja ki az omikron BA.2-es alvariánsát is, amelyet pontatlanság – a nemzetközi sajtó nyomán – „lopakodó omikronnak” nevezni, hiszen főleg az antigéntesztek, és néhány esetben az eredeti omikronra fejlesztett variánsteszt elől tud, illetve próbál elbújni. A hagyományos PCR-tesztek hibátlanul ki tudják mutatni az összes eddig ismert variánst – tették hozzá.

Emlékeztettek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) múlt héten pénteken jelentette be, hogy Magyarországon is megjelent az omikron új, fertőzőbb variánsa, amely a BA.2-es elnevezést kapta. Az NNK vizsgálatait megerősítve a Neumann Labs azóta további hat esetben azonosította az új omikront. Az alvariáns dán tapasztalatok szerint 1,5-szer fertőzőbb, mint az „eredeti” omikron, ugyanakkor az eddigi tapasztalatok alapján nem okoz súlyosabb megbetegedést.

Kapcsolódó írásaink