Belföld

Kifelé megyünk a járványból

Az omikron és a lopakodó egyaránt enyhébb tüneteket okoz

Növekszik a kórházban ápolt és az intenzív osztályon kezelt betegek száma, ami teljesen normális jelenség a járvány ezen szakaszában – mondta Szlávik János a TV2 reggeli műsorában tegnap.

Kifelé megyünk a járványból
A főorvos arról beszélt, hogy a vakcina jelenti a legjobb védettséget
Fotó: MH

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa kiemelte: egyesek szerint nyáron vagy ősszel újabb hullámokra lehet számítani, holott ez egyáltalán nem biztos. A lopakodó variánsról, a BA.2-ről elmondta, ez az omikron egyik alvariánsa, ami jobban terjed, mint az eredeti, de nem okoz súlyosabb tüneteket. A védettségről kifejtette, teljesen más a betegségen való átesés és a védőoltás okozta védelem, ezeket nem lehet összehasonlítani.

Áttöréses fertőzésnek nevezzük, amikor valaki oltottként megfertőződik, de úgy tűnik, hogy a betegségen való átesés, ellentétben más betegségekkel, nem ad védelmet – tette hozzá. Kifejtette, a védőoltások szélesebb körű védelmet adnak, tehát senki ne reménykedjen abban, hogy ha átesett a fertőzésen, akkor védett, vagy nem fertőződhet újra. Az omikron és a lopakodó enyhébb tüneteket okoz, de ez statisztika, ez nem vigasztalja azt, aki tényleg súlyosan megbetegszik – ők többnyire oltatlanok.

A jövővel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Összességében én is azt látom, hogy az emberiség nagy része vagy védőoltást kapott, vagy átesett a betegségen, vagy valahol találkozott a koronavírussal, ami jó hír. Kezdünk kifele menni a járványból, de semmi sem garantálja, hogy nem jön súlyosabb variáns.”

A szakember emlékeztetett, bizonyos országokban, mint például Ausztriában, szigorítanak, máshol meg a teljes könnyítés felé fordulnak. Véleménye szerint nem valószínű, hogy a következő hullámokban komoly szigorító intézkedéseket kell hozni.

A Koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint pénteken, szombaton és vasárnap 33 716 új fertőzöttet igazoltak, és meghalt 234 beteg, az aktív fertőzöttek száma 231 490-re emelkedett, kórházban 4919 főt ápolnak, közülük 168-an vannak lélegeztetőgépen. A Nemzeti Népegészségügyi Központ bejelentése szerint megtorpant a koronavírus örökítőanyag-koncentrációjának emelkedése a szennyvizekben.

Kapcsolódó írásaink